Ит Лидери

Uber придобива базирания в Дубай свой конкурент Careem

Computer World

Според информация на Bloomberg и Financial Times от този уикенд гигантът в споделеното пътуване Uber планира да придобие най-големия си близкоизточен конкурент – базираната в Дубай компания Careem. Сделката, която се очаква да възлезе на стойност 3,1 млрд. долара, е в разрез с наскоро публикуваните планове на Uber за излизане от чуждестранните пазари.

Иначе двете медии твърдят, че придобиването може да стане факт още днес и да бъде официално обявено във вторник, въпреки че говорителите на двете компании засега отказват коментар. Careem бе оценена на около 1 млрд. долара през 2016 г. и 2 млрд. долара през миналата година. Понастоящем се твърди, че тя оперира в над 90 града в 15 страни и има над 30 милиона потребители в Близкия изток, Северна Африка и Южна Азия.

 

Както пише Financial Times, успешното придобиване на компанията ще бъде нов "исторически момент" за технологичната индустрия и рисковия капитал в региона, след като през 2017 г. Amazon придоби регионалния сайт за електронна търговия Souq.com за около 650 милиона долара. "Това е валидация на технологичното пространство в региона и на всички, които са инвестирали в него през последните няколко години", коментират инвеститори.

Uber и Careem са двете доминиращи компании на техните родни територии, което означава, че сливането може да доведе до фактически монопол на някои места. Основните компании, поддържащи Careem, са японската Rakuten Inc. и Kingdom Holding Company, инвестиционно дружество, управлявано от саудитския принц Алвалид бин Талал. Според Engadget сделката може да донесе на Uber по-голямо финансиране от страна на саудитската компания.

Миналата година Careem и Uber бяха забранени в Египет, след заведено дело от традиционните таксиметрови компании в страната, в което се твърдеше, че нарушават законите за използване на лични превозни средства и имат нелегални регистрации. Двете компании работят едновременно и в Турция, където миналата година президентът Реджеп Тайип Ердоган заплаши да изхвърли Uber, а властите започнаха да налагат сериозни глоби както на колите, опериращи под техните брандове, така и на самите пътници. Освен това, Careem се сблъсква и с известни политически проблеми.

Като цяло, Uber използва подобни сливания, за да избегне нерентабилните ценови войни с новите играчи на пазара на споделени транспортни услуги. Компанията вече се сля с конкурента си Yandex в Русия, продаде своя бизнес в Югоизточна Азия на конкурента си Grab, както и китайското си подразделение на Didi Chuxing. Отклонението от стратегията обаче идва в момент, в който Uber се стреми да организира първично публично предлагане в рамките на месец април. Оценката на компанията се очаква да достигне до 120 млрд. долара.

 

 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X