Ит Лидери

Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

Владимир Владков

R&M e един от водещите доставчици на пасивни кабелни решения за комуникационни мрежи от най-висок клас, като продуктите и системите на швейцарската компания играят ключова роля за сигурното и безотказно предоставяне на глас, данни и видео в редица сектори, включително финансов, центрове за данни, телеком оператори, промишлени предприятия и корпоративни офиси. През 2012 година бе създадено българското предприятие Reichle & De-Massari Bulgaria Production, в което работят вече над 350 служители. От 2012 г. до 2018 година швейцарската група постоянно инвестира в това предприятие и разширява производството. За плановете на R&M разговаряме с един от собствениците на R&M Мартин Райхле.

 Мартин Райхле, съсобственик на R&M

Доволни ли сте от бизнеса и производствените операции на R&M в България?

Мартин Райхле: Да, разбира се. Ние присъстваме в България повече от 20 години с търговски операции, а от почти 10 години разполагаме и с производствено предприятие тук, което създава фибро-оптични решения за цялата ни група. Продуктите се продават изключително успешно в Европа, Близкия изток и в САЩ. Предприятието произвежда в България решения с швейцарско качество, гарантиращо безпроблемна работа на нашите клиенти и партньори.

През последните години редица компании от автомобилния бранш, голяма част от които от Германия, започнаха да откриват у нас свои производствени предприятия като VOSS, MD Electronik. Говори се, че VW също обмисля създаването на голям завод в София. Смятате ли да навлезете в сферата на специализираните кабелни системи за автомобилите и дали автомобилният бранш е добър клиент на R&M?

Мартин Райхле: Не се фокусираме в тази сфера. Нашият фокус е върху офисното окабеляване, кабелните системи за центровете за данни и за телекомуникационните оператори. Заводите, в които тези производители инвестират – производствени предприятия, офисни сгради, са наши потребители, но не предлагаме свързаност в автомобилите.

Ако VW реши да инвестира в завод в България, това би било голям и интересен проект и за нас.


Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Преди години се говореше, че в офисите преобладаващата част от системите ще са оптични, а медните ще изчезнат, особено ако спаднат цените на оптичните портове в активното оборудване. Какви са вашите наблюдения и каква е ситуацията днес?

Мартин Райхле: Смятам, че винаги ще има комбинация от медни и оптични системи. От технологична гледна точка оптиката е най-добрата, но от практически опит по-добре е да разполагате с комбинация от фибро-оптични и медни решения. Съществуват твърде много устройства, компютри, мобилни телефони, които искате да свържете към съществуващата инфраструктура. Ако инсталирате навсякъде оптични системи, ще имате нужда от специални комутатори, на всяко бюро, а за момента това не е толкова ефективно решение.

Инвестираме в разработването и на решения за интелигентните сгради, чиито системи за климатизация, за видеонаблюдение, за осветление се нуждаят от комплексно обслужване от една единна среда.

Какви предизвикателства пред кабелните системи поставя 5G, предвид че тези мрежи ще се изграждат с много на брой малки клетки, инсталирани на най-различни места в градовете?

Мартин Райхле: Колкото повече безжични мрежи има, толкова повече те имат нужда от свързаност, но често хората не го осъзнават. До всяка антена ще трябва да има фибро-оптична свързаност и този пазар представлява много голям потенциал за R&M. На редица места в Европа масовите изграждания на подобни мрежи ще започнат през 2019 – 2021 г., така че очаквам да успеем да реализираме този потенциал.

От технологична гледна точка мобилните мрежи за 5G са отлично решение и много специалисти знаят как да ги направят, но на практика големите предизвикателства ще са свързани именно с антените, където висококачествените решения ще са от голямо значение.

R&M e частна компания, какво би ви накарало да излезете на борсата? Какви са финансовите ви резултати?

Мартин Райхле: Определено нямаме никакви намерения да излизаме на борсата. Аз съм от второто поколение собственици от семейство Райхле, това е компания с 55-годишна история. Заедно с брат ми и останалите членове на Надзорния съвет и професионалистите в Изпълнителния Борд, управляваме компанията повече от 20 години. Справяме се добре, ръстът на бизнеса също е добър, можем сами да финансираме растежа, така че няма нужда да излизаме на борсата.

През миналата година ръстът ни е над 10%, оборотът ни в щатски долари е около $270 милиона. 2018 всъщност е най-добрата година за R&M.

Смятате ли, че отмина тенденцията потребителите да се интересуват повече от цената на решенията и това да ги насочва към неизвестни производители и доставчици, при положение, че разходите за кабелната система са едва 6-7% от цената на цялото ИТ решение?

Мартин Райхле: Това е точно така. Едва 6% от разходите са предназначени за кабелната инфраструктура, но проблеми в нея причиняват поне 50% от проблемите в дадена организация, ако си е купила евтини решения. Хората все повече осъзнават това, особено корпоративните клиенти и именно на това осъзнаване дължим растежа на бизнеса ни вече над 10 години. Ако спестяваш от тези 6% разходи за сметка на много висок риск, в бъдеще ще се сблъскаш с много проблеми. Да вземем за пример една банка, чиято мрежа спира за 1 час. Загубите ще са многократно по-големи от тези спестени 6% за качествено и проверено решение. Специалистите знаят, че R&M инвестира непрекъснато във висококачествени решения и обучение на партньори, които да планират и изграждат мрежите правилно.

Предлагаме обучение както за инсталатори на наши продукти, така и на инженери, които планират цялостното решение, на специалисти от крайните клиенти, които ще поддържат инфраструктурата. Това е едно от големите предимства на R&M. 

Въпросите зададе Владимир Владков.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X