Ит Лидери

Nvidia придоби Mellanox за $6,9 млрд.

Владимир Владков

Доставчикът на комуникационни решения за центровете за данни, базирани на InfiniBand и Ethernet, Mellanox бе придобит от Nvidia, която се съгласи да плати около $6,9 млрд., или по $125 на акция. За нишовия доставчик апетити проявяваха компании като Microsoft, Intel и Xilinx, но Mellanox реши да сключи договора с гиганта при графичните чипове.

„Масовото проникване на изкуствения интелект и на науката за данните, както и милиардите едновременни компютърни потребители, подхранва рязкото увеличаващото се търсене на центрове за данни в целия свят“, заяви Йенсен Хуан, главен изпълнителен директор на Nvidia. - За да справите с това търсене ще са необходими цялостни архитектури, които свързват голям брой бързи изчислителни възли през интелигентни мрежови комутационни матрици, формиращи гигантски изчислителен „двигател“ за огромни центрове за данни.“

„Ние споделяме една и съща визия за ускорени изчисления като Nvidia, казва Еял Уолдман, главен изпълнителен директор на Mellanox. - Съчетаването на двете компании идва като естествено продължение на нашето дългогодишно партньорство и е много подходящо, като се имат предвид нашите общи култури, ориентирани към постиженията. Тази комбинация ще насърчи създаването на мощни технологии и фантастични възможности за нашите служители.“

Съобщението за придобиване идва точно навреме за Nvidia, като компанията се стреми да се разшири дейността си извън традиционните си пазари. Гигантът при графичните чипове е силно зависим от сегментите на игрите и криптовалутите, като намаляващите поръчки се отразиха на финансовите резултати за миналата година. Въпреки това, разрастващият се бизнес с центровете за данни е компенсирал някои от негативните тенденции.

По последните финансови данни, продажбите на Nvidia в сферата на центровете за данни са представлявали 31% от общите приходи през последния финансов период, спрямо 19% през предходната година. Добавянето на Mellanox ще продължи да диверсифицира бизнеса на Nvidia, затвърждавайки стремежа й към алтернативни приходи. Двете компании претендират, че изчислителна платформа на Nvidia и свързаността на Mellanox са в сърцето на над 250 от TOP500 суперкомпютри в света.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X