Ит Лидери

Българи със схема за измами за милиарди с криптовалути в САЩ

Computer World

Измамите с криптовалути не са нищо ново, но те обикновено не са в особено големи размери и рядко в тях са били замесени българи. Сега обаче и двете неща са факт, след като американските правоприлагащи органи са задържали Константин Игнатов по обвинение в измама, свързана с OneCoin - криптовалута, в чието откриване и налагане основна роля има българинът. Игнатов, сестра му Ружа Игнатова (също обвинена, но все още извън полезрението на властите) и техни партньори са обвинени, че са организирали "многомилиардна пирамидална схема", в която участниците са получавали комисионни за убеждаване на потребители да купуват пакети на OneCoin, които сами по себе се оказват измама. Според съобщенията на американските власти екипът на Игнатов е манипулирал цените на OneCoin, продавал е несъществуващи единици и дори нямал истинска блокчейн система за управление на криптовалутата.

 

OneCoin все още работи и очевидно е много доходоносен. Компанията е реализирала печалба от около 2,2 млрд. евро (2,5 млрд. долара) само за период от две години - между 2014 и 2016 г., твърдят от Министерството на правосъдието на САЩ. Трети обвиняем, който вече е подведен под отговорност за схемата, Марк Скот, е свидетелствал, че е изпрал над 400 милиона долара през банки на места като Каймановите острови и Ирландия.

Ако се докажат обвиненията, двамата българи и техните помагачи биха могли да бъдат подложени на значителни наказания. Самостоятелното обвинение срещу Игнатов може да доведе до 20 години затвор, а той има цели четири подобни обвинения и едно, което предполага пет години лишаване от свобода. Марк Скот пък е заплашен от 20 години зад решетките.

Арестът на българина и неговата група илюстрира предизвикателствата, които поставят пред полицейските служби, виртуалните пари. Технологията е все още млада и властите все още не са сигурни как точно трябва да я регулират. Затова и много измамници трупат дивиденти по простата причина, че няма контрол в сферата. 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X