Ит Лидери

Еврокомисията ще отличи 12 предприятия, създаващи безопасни продукти

Владимир Владков

12 награди за предприятия, постигнали забележителни резултати в областта на безопасността на продуктите, ще даде Европейската комисия. В конкурса могат да кандидатстват и малки, и големи фирми в две отделни категории - „продажби по интернет“ и „продукти за грижа за децата“. Победителите ще получат своите награди през септември тази година от Вера Йоурова, еврокомисар по въпросите на потребителите. Заявления за кандидатстване се приемат до 7 април 2019 г.

„Всички потребители очакват и заслужават безопасни продукти. С тази нова награда ще бъде отдадено признание на дружествата, които поставят безопасността на продуктите в основата на своята дейност и които не се придържат само към изискванията на ЕС. Тя е за тези, които осъществяват иновации и инвестиции, за да подобрят безопасността на своите продукти и услуги, и по този начин повишават стандартите за защита на потребителите в цяла Европа“, споделят мотивите за създаването на новата награда от Еврокомисията.

„Искаме да насърчим повече дружества да възприемат безопасността на продуктите като приоритет и да защитим нашите деца, семейства и приятели. Все още има твърде много опасни продукти, които се изземват или причиняват вреди. Наградата за безопасност на продуктите е възможност за отличаване на дружествата, които правят нещо повече за безопасността на своите потребители“, заяви Вера Йоурова, еврокомисар по въпросите на правосъдието, потребителите и равнопоставеността между половете.

  1. В категорията „Продажби по интернет“ могат да кандидатстват дружества, които извършват продажби по интернет и които отделят особено внимание на безопасността на предлаганите от тях продукти. „Търсим най-добри практики и процеси, например при изземване на опасни продукти или при откриване на такива продукти, преди те да бъдат пуснати за продажба“, обясняват организаторите.
  2. Във втората категория „Продукти за грижа за децата“ могат да кандидатстват дружества, за които безопасността на децата е най-важният приоритет. „Това може да бъде илюстрирано например с начина, по който те проектират бебешката кошара, с творческия начин, по който те съобщават рисковете на своите клиенти, с изключителното качество на техните следпродажбени услуги или с начините, по които те интегрират безопасността на продукта в неговата верига на доставка и жизнен цикъл“, допълват от Еврокомисията.

В конкурса ще бъдат раздадени 12 награди: по 6 във всяка от двете категории, като Вера Йоурова ще връчи златно, сребърно и бронзово отличие на 3 малки и средни фирми и над 3 по-големи дружества.

Кандидатстващите дружества трябва да са установени в една от 31-те държави от Европейското икономическо пространство (28-те държави — членки на ЕС плюс Исландия, Норвегия и Лихтенщайн). „Спечелването на награда ще осигури на дружествата широко признание, подобряване на тяхната репутация и възможност да се утвърдят като лидер в областта на безопасността на продуктите в рамките на своя сектор.

 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X