Ит Лидери

Марк Зукърбърг обеща основен ремонт на правилата за поверителност

Владимир Владков

Шефът на Facebook Марк Зукърбърг представи амбициозен план за възстановяване на социалната мрежа с акцент върху неприкосновеността на личния живот, тъй като регулаторите в САЩ и Европа разследват практиките на Facebook за събиране на данни. В дълъг пост Зукърбърг посочи криптирането, намаляване на трайността на данните и защитата на съхранението на данните като ключови стълбове в новата стратегия.

„Вярвам, че бъдещето на общуването все повече ще се насочва към частни, криптирани услуги, с които хората могат да бъдат уверени че това, което си казват един на друг, остава защитено, а техните послания и съдържание няма да се пазят някъде завинаги. Това е бъдещето, за което се надявам, че ще помогнем“, пише той.

 Шефът на Facebook Марк Зукърбърг. (CC) Brian Solis, www.briansolis.com and bub.blicio.us.

Промени, свързани с неприкосновеността на личния живот

В допълнение към обявените по-рано планове за разширяване на шифроването тип WhatsApp към Messenger и Instagram, Зукърбърг очерта плана си да добави и още възможности за лични взаимодействия с приятели, с групи и с фирми.

Той каза още, че Facebook проучва нов модел, при който съдържанието ще изчезва или ще бъде архивирано автоматично след известен, зададен от потребителя период. „Хората искат да знаят, че онова, което споделят, няма да се върне обратно и да ги засегне по-късно“, написа създателят на социалната мрежа.

Според него, има смисъл в това да се събират по-малко лични данни от медията и да се ограничи времето, през което компанията съхранява метаданни за съобщенията, които се използват за информиране на системите за спам и безопасност. Facebook ще продължи да бъде внимателна с местата, на които се изграждат центровете за данни, като отбелязва, че тя ще „страни“ от държавите, в които има нарушения на човешките права, включително на личната неприкосновеност и свободата на изразяване.

Пречките

Зукърбърг признава, че тези промени носят своите рискове. Той отбеляза, че криптирането може да защити неприкосновеността и на хора с лоши намерения, а не само на добросъвестните потребители. Facebook има отговорността да работи с правоохранителните органи, за да предотврати незаконна дейност. За да се постигне това в криптирана среда, компанията ще работи за спиране на злонамереното използване на платформата „чрез откриване на модели на активност“, както и други подходи.

Въпреки че решението да се грижи за местоположението на центровете за данни може да доведе до блокиране на Facebook в някои страни, „това е компромис, който сме готови да направим“, заяви създателят на платформата.

Критиците на социалната мрежа обаче твърдят, че компанията просто се заиграват с времето, тъй като регулаторите я следят под лупа. Facebook е подложен на внимателно наблюдение, тъй като през март 2018 г. след новината за злоупотребата с данните от Cambridge Analytica, след което тя обвинена за лоши практики за събиране на данни от властите в Обединеното кралство и в Германия.

Компанията се сблъсква с проблеми и у дома, като според публикации компанията се опитва да се договори с американската Федерална комисия по търговия, която я заплаши с многомилиардна глоба, свързана с нарушението от 2018 година.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X