Ит Лидери

Huawei ще оспорва щатската забрана в съда

Владимир Владков

Huawei се готви да спори в съда с щатското правителство, като планира да заведе иск, оспорващ забраната на Конгреса, с която федералните агенции не могат да използват нейното оборудване, пише в. New York Times (NYT). Източници са съобщили на репортер от вестника, че Huawei планира да твърди, че мярката се равнява на т.нар. законопроект за постигане на целта, отбелязвайки, че компанията се наказва, без да има право на съдебен процес, а това е незаконно съгласно Конституцията на САЩ.

През август 2018 г. президентът Доналд Тръмп подписа закон, с който се защитават разходите на администрацията, като е включена клауза, забраняваща на правителствени агенции и техни доставчици да използват оборудване на Huawei и китайския й конкурент ZTE. Тогава Huawei нарече законопроекта “заблуден и неконституционен“.

Очаква се съдебният процес да бъде заведен на 7 март във федерален съд в Тексас, където е щатската централа на Huawei. Този ход на Huawei е част от усилията на компанията да се бори с твърденията на САЩ, че компанията представлява заплаха за сигурността на телекомуникационните мрежи.

На сцената на MWC19 в Барселона миналата седмица ротационният председател на Huawei Гуо Пинг разкритикува американската кампания срещу фирмата, заявявайки, че властите нямат „никакви доказателства, нищо, за да подкрепят своите претенции.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X