Ит Лидери

Финансовите показатели на Теленор България продължават да растат

Владимир Владков

191 милиона лева са приходите на Теленор България, вече като собственост на чешката PPF Group, за последното тримесечие на 2018 г., или със 7,3 на сто повече спрямо сравнително слабото за телeкомa четвърто тримесечие на 2017 г., когато операторът бе част още от Telenoir Group и приходите бяха около 178 милиона лева.

От компанията твърдят, че печалбата преди данъци и амортизации за периода октомври – декември 2018 г. е нараснала с над 21 на сто до 68 млн. лева. За добрите резултати е допринесъл и ръстът на средния месечен приход от един абонат – от 14 лв./месец към края на декември 2017 г. на 15,4 лв./месец към 31 декември 2018 г. „Продажбите на устройства също допринесоха за увеличението на общите приходи, основно заради фокуса на потребителите върху смарт устройства от висок клас“, обясняват от Теленор България.

Компанията не посочва общия размер на приходите за 2018 г., но те са по-високи от постигнатите през 2017 г 479 милиона лева.

Източник: Официални данни на Теленор България

Ръстът на приходите е впечатляващ на фона на спада на броя абонати на компанията. Операторът признава, че има лек спад през тримесечието до 3,07 милиона абоната, 20% от които са потребители на предплатени услуги, но това се дължало на сезонността при използването на предплатените услуги през лятото.

„През този период Теленор продължи да се стреми да осигури отлично качество на услугите и да предостави нови дигитални услуги на своите клиенти. Стартирането на услугата „Купи онлайн“ и програмата за обратно изкупуване на устройства бяха сред новите възможности за клиентите, заедно с предимствата, които висококачествената мобилна мрежа на Теленор предлага“, коментират резултатите от мобилния оператор.

От 1 август 2018 г. Теленор България заедно с Теленор Унгария и Теленор Сърбия и Черна гора са част от PPF Group. Групата оперира в Европа, Русия, Азия и Северна Америка и кум 30 юни 2018 г. притежава активи на стойност почти 38 млрд. евро.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X