Ит Лидери

Amazon със 11,2 млрд. долара печалба и 0 долара данъци

Computer World

Докато някои граждани в САЩ се оплакват от изненадващи данъчни задължения, големите корпорации продължават да успяват да избегнат плащането на данъци благодарение на микс от отстъпки, пропуски и изключения. Според доклад на Института по данъчна и икономическа политика (ITEP) Amazon например няма да плати нищо във федералните подоходни данъци за втора поредна година.

Благодарение на новия Закон за намаляване на данъците и заетостта (TCJA), федералната данъчна отговорност на Amazon е 21% (от 35% през предходните години). Но с помощта на данъчни облекчения Amazon няма да плати нито стотинка, въпреки че през 2018 г. е реализирала печалби от над 11,2 милиарда долара.

 

Как е възможно това?

"Трудно е да се каже какво точно правят", каза Стив Уамхоф, директор на на ITE по федералната данъчна политика, и добавя: „В публичните си документи те не излагат своята данъчна стратегия. Така че не е ясно точно по какъв начин компанията успява да постигне това. Единствено смътно загатнаха, че става дума за данъчни отстъпки, а това може да се направи по много начини. Амортизационните облекчения, които бяха разрешени в TCJA, са такъв пример".

Трудно е да се каже

Макар че Amazon може и да се е възползвала от нови законодателни пропуски в рамките на TCJA, всъщност това не е първата година, през която компанията избягва плащането на федерален данък. През 2017 г. тя отчете печалби от 5.6 млрд. долара в САЩ и отново плати 0 долара данъци.

"Amazon плаща всички данъци, които е длъжна да плати в САЩ и всяка страна, в която работим, включително 2,6 млрд. долара корпоративен данък и 3,4 млрд. долара данъчен разход през последните три години", заяви говорител на технологичния гигант.

Според Уамхоф това означава, че всъщност винаги е имало проблеми с корпоративното данъчно задължение. „Това, което трябва да знаем, е дали те биха имали положителен корпоративен данък върху доходите, ако не беше TCJA. За жалост, това е трудно да се каже”, коментира той.

Разкритията за данъчните задължения на Amazon идват на фона на редица публични критики на президента Тръмп към Джеф Безос, че не плаща достатъчно данъци. Президентът обеща, че новият му данъчен закон ще затвори вратичките, но е ясно, че не е така, смята още Уамхоф и добавя, че приходите от корпоративен данък са големият губещ и няма как скоро големите корпорации да започнат да плащат повече. Намаляващите данъчни приходи от своя страна само увеличават дефицитите, тъй като националният дълг на САЩ е нараснал до над 22 трилиона долара.

Amazon не са единствени

TCJA беше критикуван до голяма степен заради ползите, които осигурява на най-богатите американци и големи корпорации. Уамхоф казва, че е иронично, че корпоративната данъчна ставка е намалена до 21% (от предишните 35%), защото ефективната ставка на корпоративния данък по предишния данъчен закон е 21%. Затова, според него, вероятно ефективната данъчна ставка сега ще падне дори по-ниско.

Amazon обаче не са единствените, които подхождат по този начин. Според доклад на ITEP от миналата седмица, въпреки рекордните приходи, Netflix също не са платили никакви данъци във федералния бюджет. Netflix оспори тези констатации, но от ITEP отговарят, че 131 милиона, платени от компанията, са данъци върху чуждестранните приходи.

По думите на Уамхоф това не е ново явление. Няколко корпорации са избягвали плащането на федерален данък върху доходите си през годините, казва той и обръща внимание, че въпросните организации са били постоянно на печалба и в крайна сметка трябва да плащат данъци. 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X