Ит Лидери

ЕС продължава да създава противоречиви правила за онлайн авторско право

Владимир Владков

Директивата на ЕС за авторското право, заедно с отхвърлените с голямо мнозинство членове 11 и 13, продължава своя напредък в конвейерната лента на европейската бюрокрация. През миналия месец бе обявено, че директивата сякаш се е сблъскала със сериозно препятствие по пътя, но то се оказа краткотрайно, решено чрез отстъпки. Вчера и Европейската комисия, и Европейският парламент обявиха пробив в тежките си преговори, след които е бил постигнат „чудотворният консенсус“.

„Най-накрая ще имаме съвременни правила за авторските права в целия ЕС, това е голямо постижение, което отдавна трябваше да бъде постигнато, каза вицепрезидентът за единния цифров пазар Андрус Ансип. - Преговорите бяха трудни, но в крайна сметка имаме справедлив и балансиран резултат, който е подходящ за цифрова Европа: свободите и правата, с които се ползват интернет потребителите днес, ще бъдат подобрени, нашите творци ще бъдат по-добре възнаградени и интернет икономиката ще има по-ясни правила за работа и процъфтяване.”

„Тази сделка е важна стъпка за коригиране на ситуация, която позволяваше на няколко компании да печелят огромни суми пари, без да заплащат правилно на хилядите рекламодатели и журналисти, от чиято работа зависят“, каза евродепутатът Аксел Вос, който говори пред Европейския парламент по този въпрос.

„В същото време тази сделка съдържа множество разпоредби, които ще гарантират, че интернет остава пространство за свободно изразяване. Тези разпоредби сами по себе си не са необходими, тъй като директивата няма да създава нови права за притежателите на права. И все пак чухме повдигнатите опасения и избрахме да гарантираме двойно свободата на изразяване. „Meme“, „gif“, „snippet“ сега са по-защитени“, добави той.

Както виждате, и двамата говорители са сключили тежка сделка по повод на директивата, защото знаят, че тя е непопулярна. Не че това наистина има значение, но на мястото на действителната демократична отчетност пред потребителите в ЕС се „самоукрепва“ система от доста непрозрачни управителни тела. Очевидно това се прави, за да се създаде впечатление за строг процес, но много рядко реалната власт в Брюксел - Европейската комисия – може да срещне сериозна вътрешна съпротива, след като реши да предприеме действия.

Най-непопулярната част от директивата е член 13, който изисква сайтовете или да търсят лицензи, или предварително да блокират качването на какъвто и да е материал, който може да бъде защитен с авторско право, или да се изправят срещу последствията от самите нарушения. На второ място публично се осъжда член 11, който ще изисква лиценз за възпроизвеждане на всички статии, с изключение на най-кратките откъси от писмено съдържание, като ще може да се прилага и за неща като превю на линкове.

Нито едно от съобщенията са свързани директно към текста на споразумението, но евродепутатът Джулия Реда бързо се включи в блога по въпроса. “Историята на този закон е срамна, пише тя. - От самото начало целта на членове 11 и 13 никога не е била да се решават ясно дефинирани въпроси в закона за авторското право с добре оценени мерки, а да се обслужват мощни специални интереси, с почти никаква загриженост за причинените странични щети.“

Специалните интереси, за които тя споменава, са на големите издатели, които според нея са лобирали пред ЕС, за да защитят традиционните си приходи. Изглежда, че тази теория се подкрепя от факта, че по-малките издатели и носители на права изглеждат много по-малко заинтересувани от новите правила. Според Реда, директивата все още може да бъде спряна, ако Европейският парламент може да бъде убеден да се противопостави, но това все повече изглежда като отчаян ход.

Според адвокат от европейска адвокатска кантора, „на пръв поглед договореният текст сякаш е подарък за Свети Валентин за творците и в по-широк план за цялата индустрия за съдържание. Притежателите на авторски права ще получават допълнителни приходи от използването на техните произведения онлайн, както и по-голяма защита от онлайн нарушаване на авторските права.“

„Въпреки това, както и с всички неща, дяволът е в подробностите и някои заинтересовани страни смятат, че предпазните мерки, предлагани на технологичната индустрия, не само са ограничили първоначалните цели на ЕС, а и всъщност ще влошат нещата за притежателите на авторски права. Технологичната индустрия и тези, които защитават свободата на изразяване, не се примиряват с тези гаранции и продължават да се противопоставят на директивата на идеологическо равнище.“

ЕС позиционира всичко това като защита на „,малките европейски фирми“ от „ненаситните гиганти“ от Силициевата долина, които печелят от трафик, движен от съдържание на трети страни. В тази позиция има някакъв смисъл, но изглежда, че законотворците не са се консултирали с много от малки фирми, нито са мислили по-задълбочено за механиката на интернет, която разчита основно на т.нар. „вирусен обмен“. Изобщо не е ясно, че заявените бенефициенти на този набор от правила всъщност наистина ще се възползват от тях.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X