Ит Лидери

GSMA призова за баланс по отношение на мрежовата сигурност

Владимир Владков

Организацията на мобилните оператори GSMA призова европейските политици и телекомите да работят съвместно, за да осигурят защитата на мрежовата инфраструктура, без да се застрашат веригите за доставки на 5G оборудване и услуги, тъй като нарастват тревогите за бъдещето на доставчиците на основните световни пазари.

В изявление на организацията се декларира, че е време регулаторите да възприемат „подход, базиран на факти и оценка на рисковете“ към мрежовата сигурност, или рискуват да застрашат успеха на 5G внедряванията в Европа. Изявлението на GSMA идва в момент, в който някои европейски власти обмислят мерки за блокиране на китайския доставчик Huawei от участие в изграждането на бъдещата им телекомуникационна инфраструктура. Huawei упорито отрича, че тя представлява заплаха. Очаква се, че до 2025 г. мобилните оператори ще инвестират между €300 милиарда и €500 милиарда за стартиране на 5G мрежи в Европа.

GSMA предупреди, че действията, които ще навредят на доставката на мрежово оборудване „ще увеличи разходите на европейските оператори, на фирмите и на гражданите, ще забави разгръщането на 5G с години. Освен това ще застраши функционирането на съществуващите 4G мрежи, на чиято база ще се изграждат 5G“.

През миналия месец в пресата се появи вътрешна дискусия в Deutsche Telekom, според която разгръщането на 5G мрежи в Европа ще се забави с поне 2 години, ако правителствата на континента предприема мерки за забрана на Huawei.

Освен Германия, Франция и Норвегия заявиха, че обмислят забрана на Huawei. Във Великобритания Vodafone Group обяви през януари, че задържат инсталацията на ново оборудване на Huawei за опорната мрежа. Преди това BT каза, че ще премахне решенията на доставчика от опорната мрежа на мобилния оператор EE.

 

Няма доказателства за злоумишлени дейности

GSMA отбеляза, че обширните тестове на правителствата и операторите не са „открили никакви доказателства за нарушения“. Асоциацията заяви, че операторите „са готови да работят с политиците сега, за да се споразумеят за по-нататъшни пропорционални и основани на риска методи, не на последно място за създаване в Европа на общ, последователен и съгласуван режим за сигурност, изпитания и сертифициране“.

GSMA заяви още, че ще надгради съществуващата си работа в областта на сигурността и ще сформира работна група от европейски оператори, за да определи начини за подобряване и разширяване на съществуващите схеми. Асоциацията препоръчва на правителствата и мобилните оператори да работят заедно, за да постигнат съгласие за това какъв ще бъде този режим за гаранционно изпитване и сертифициране в Европа, „така че да гарантира доверието в сигурността на мрежата, като същевременно се запази конкуренцията при доставката на мрежово оборудване.“

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X