Ит Лидери

Google ще инвестира 13 млрд. долара в офиси и центрове за данни

Computer World

 

Google планира тази година да инвестира 13 млрд. долара в центрове за данни и офиси, които ще бъдат разположени в няколко американски щата, пише CNN. Очаква се по този начин компанията да създаде десетки хиляди нови работни места.

„Нашето разширение в САЩ е важно за намирането на нови таланти, за подобряването на услугите, които хората използват всеки ден, и за инвестирането в нашия бизнес“, коментира изпълнителният директор на компанията Сундар Пичай. Той допълва, че това ще е втората поредна година, когато Google ще се разраства повече извън Силициевата долина, отколкото в нея.

Това обаче не е единственият подобен случай – Apple и Amazon също обявиха, че през следващите години ще разширяват своето присъствие и в другите щати. Има няколко причини за подобна тенденция. След като технологичните компании се насичаха към медиите, рекламния бизнес и хардуера, те имат нужда от повече специалисти. В същото време бързото развитие на пазара за облачни изчисления изисква повече инвестиции в центрове за данни както в страната, така и в чужбина.

Този месец Пичай уточни, че инвестирането в центрове за данни е необходимо, за да се поставят основите на работата върху облачните изчисления, рекламния бизнес, YouTube и машинното обучение.

Макар че Google търси своето място извън Силициевата долина, то определено компанията ще се бори за таланти с обичайните си конкуренти от областта. Google планира да удвои броя на своите служители във Вирджиния с нов офис и център за данни. Освен това компанията вече обяви, че иска да инвестира и над един милиард долара, за да увеличи двойно и служителите си в Ню Йорк. Междувременно Amazon също планира да наема десетки хиляди, както във Вирджиния, така и в Ню Йорк.

По думите на Пичай Google ще открие нови центрове за данни в Охайо, Небраска и Невада, ще разшири своите центрове в Оклахома и ще отвори нов офис в Джорджия. На практика Google ще увеличи значително своя екип, което се случва на фона на призивите на американския президент Доналд Тръмп към компаниите да наемат повече служители в САЩ.

Пичай подчертава, че през последната година от Google са наети над 10 хил. души в САЩ и са инвестирани повече от 9 млрд. долара в страданата. За сравнение Alphabet, на която Google е дъщерна фирма, разполага с 98, 771 служители в глобален мащаб, показват данните от края на 2018.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X