Ит Лидери

Издателите се разгневиха от плановете на Apple да пусне собствени новини

Владимир Владков

Apple си навлече гнева на издателите, след като се появиха съобщения, че планира да прибира половината от приходите от абонамент от предстояща си информационна услуга, съобщава в. Wall Street Journal (WSJ).

Новинарскире организации са загрижени, че няма да получават достъп до данните на абоната, което е важно от маркетингова гледна точка, и че Apple иска от тях да се ангажират с предоставянето на съдържание за една година. Някои искат да се ангажират по-дълго, докато други предпочитат гъвкавостта да се откажат от сътрудничеството.

Услугата на Apple ще позволи на потребителите да четат от партньорите на компанията толкова съдържание, колкото им харесва, за една фиксирана месечна такса, която вероятно ще бъде около 10 долара. Apple обаче иска да задържи около половината от генерираните приходи, а останалата част да е разделена между издателите на базата на това колко потребители се прочели техните статии.

Големи новинарски агенции, включително в. New York Times и в. Washington Post, са сред онези, които все още не искат да си сътрудничат с Apple. Вестник WSJ заяви, че има притеснения, но вече са проведени „продуктивни разговори“ с Apple по този въпрос.

Apple обикновено прибира 30% от разработчиците, предлагащи абонаменти чрез iTunes за първата година, и 15% след това. Дори това се счита за много висока такса от редица фирми, включително Netflix, която оттегли поддръжката за фактуриране през iTunes миналия месец.

BuzzFeed съобщи, че Apple ще проведе събитие на 25 март тази година, на което ще обяви услугата, а това означава, че няма много време да се изгладят подробностите.

Тъй като продажбите на iPhone вече не нарастват толкова бързо, Apple поднови акцента си върху услугите. Компанията иска да увеличи броя на платените абонаменти през своите устройства до 500 милиона до 2020 г., в сравнение със сегашните 360 милиона, заяви в. WSJ.

Заедно с новинарската услуга компанията разработва и свои оригинални телевизионни програми.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X