Ит Лидери

Европа не е единна около конфликта свързан с Китай и 5G

Владимир Владков

По отношение на колективното политическо влияние и икономическа мощ Европейският съюз може да се сравнява със САЩ и Китай. Но ЕС представлява обществените, политически и икономически интереси на 28 нации, с над 500 милиона граждани и почти $23 трилиона общ БВП. Но проблемът с Китай е пример за това, че един заплетен въпрос не може да бъде разрешен бързо.

В момента Китай е много сложно уравнение. От една страна, това е една много мощна икономика с огромно и все по-богато население и технологичен напредък, които биха могли да бъдат от полза за почти всяко общество. Въпреки това, за да получат достъп до тези предимства, европейските страни трябва да общуват с правителство, което идеологически е в конфликт с голяма част от онова, за което Европа се бори.

И тук се крие потенциално значителен конфликт. Според публикациите Европейската комисия обмисля как може да създаде фактическа забрана за китайските технологии в комуникационната инфраструктура, противоречаща на позициите на част от държавите членки. Комисията трябва да представлява интересите на всички държави-членки, създавайки обща рамка, която стои над националните политики, но ако тези политики са в противоречие с мненията на някои държави-членки, на хоризонта се задава „Перфектната буря“.

Президентът на BSI Арне Шьонбом, Снимка: Wikimedia Commons

Германия не използва антикитайска реторика

Повечето медийни публикации от Берлин не са много приятни за Вашингтон. В. Handelsblatt например предположи, че германското правителство прави всичко възможно да запише правила за защита на сигурността в нова регулация, но тези правила ще бъдат такива, че няма да изключват китайските компании.

Публикациите не са потвърдени от официален правителствен говорител, макар че през декември имаше изявление Федералното бюро по информационна сигурност (BSI). „За подобни сериозни решения като забраната имаме нужда от доказателства“, каза тогава президентът на BSI Арне Шьонбом.

Има и публикации, че ЕК пренаписва правилата си за киберсигурност, които ефективно да забранят на китайски компании да предоставят технологии за комуникационната инфраструктура. „Смятам, че имаме основание да се притесняваме от тези компании“, каза пред репортери еврокомисарят за единния цифров пазар Андрус Ансип през декември. Ансип намекна за компании като Huawei и ZTE, като с изявлението си подсказа, че ЕК смята, че има силни връзки между мултинационалните корпорации и китайското правителство.


Европа не е единна около конфликта свързан с Китай и 5G

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Андрус Ансип, еврокомисар за единния цифров пазар 

И докато Германия изглежда работи за гарантиране на сътрудничеството с китайските компании, Великобритания създава механизми за наблюдение, които да дадат възможност на Huawei да работи, а Италия отрече публикациите, че обмисля забрана. В същото време Европейската комисия работи в противоречие с някои от най-големите държави членки.

В интерес на истината, ролята на Европейската комисия е да служи на всички държави, а не само на големите, но смисълът на бюрокрацията е да се създаде обща рамка, с която всички са съгласни, а не да прави правила, които да се налагат на държавите членки. Цинични коментари за ЕК и за ЕС като цяло подсказват, че това може би е повече доказателство за опитите на Юнкер и екипа му да създадат „Съединени европейски щати“, в които желанията на държавите членки са второстепенни спрямо тези на управляващата партия.

Но като се вземе предвид ситуацията с Brexit, Европейската комисия явно ще се опита да създаде образ на сътрудничество. Противопоставянето на водещите държави-членки не е разумна идея, а конфликтът „държавите срещу Европа“ по отношение на сигурността не е нещо, което ще се отрази благоприятно на комисията.

Дали политиците правят нещо повече от публично оспорване?

Телекомуникационните оператори са хванати в капана на този конфликт и постоянно политическо противопоставяне. Правителствата често казват на телекомуникационната индустрия, че се стремят да помагат и да дадат възможност за иновации, но изглежда, че повечето политици са само пречка, която се опитва да набере PR точки и да се хареса на общественото мнение.

И докато някои правителства се стремят да забранят Huawei и ZTE, няколко телекома влязоха в схватката и изразиха собствено мнение. Посланието им изглежда относително последователно - повишаване на изискванията за сигурност (ако това се налага), но забраната на доставчик на един невероятно тежък пазар не е добра идея.

„Ясно е, че ако има пълна забрана на ниво радиомрежи, това ще стане огромен проблем за нас, но ще бъде огромен проблем и за целия европейски телекомуникационен сектор, каза главният изпълнителен директор на Vodafone Ник Ред по време на последната пресконференция за приходите на компанията. - Huawei вероятно държи 35% пазарен дял в цяла Европа.“ Deutsche Telekom е още един оператор, който смята, че забраната на Huawei ще бъде проблемна. Евентуална забрана на Huawei би отложила с поне 2 години 5G амбициите.

Европейските телекоми не са зависими от оборудването на Huawei, за да функционират ефективно, но те разчитат на него. Няма достатъчно доставчици или достатъчно добри производители, които да заместят Huawei от „сметката“. Щатските оператори нямат подобни проблеми, тъй като тяхната работа е адаптирана от години към липсата на Huawei и ZTE. В Европа обаче всеки бизнес лидер е на мнение, че единна, последователна и конкретна регулаторна рамка е критична за успеха на всяко подобно мащабно начинание.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X