Ит Лидери

Европа също се превръща в проблемен пазар за Apple

Computer World

Apple е изправена пред множество предизвикателства в редица международните региони, което определено влияе негативно върху общите продажби и нетния доход на компанията. Въпреки че Уол Стрийт се фокусира върху бизнеса ѝ в Китай, тя изпитва сериозни трудности и в Европа. През последното тримесечие приходите на Apple в този регион са намалели с 3.5%.

Една от основните причини за намаляващите продажби на Apple е агресивната стратегия от страна на Huawei. Пазарният дял на китайския производитл в Европа се е увеличил от 11,8% през декември 2017 г. на 16,8% през декември 2018 г. С пускането на 5G устройства и нови смартфони този пазарен дял лесно може да достигне 25% до края на тази година. Сега обаче Huawei е изправена пред засилен контрол от страна на Европейския съюз, което ще повлияе на цялостния имидж на марката и би могло да доведе до създаването на европейски правила срещу Huawei, подобни на тези в САЩ. Тези промени биха помогнали на Apple да стабилизира представянето си в Европа, особено след като компанията планира да забави включването си в 5G пазара.

Защо Европа има значение за Apple

От графиката ясно се вижда, че Huawei непрекъснато увеличава пазарния си дял в Европа. Според Statcounter този на Apple като цяло е 28,35%, но в някои вътрешни региони е много по-висок – в Обединеното кралство е 51%, а в Германия - 30,4%. В същото време Huawei се фокусира върху генерирането на растеж в Европа, тъй като почти не присъства на американския пазар. В резултат на това някои от смартфоните на китайската компания като P20 Pro придобиха наистина голяма популярност.

Основната стратегия на Huawei е да увеличи максимално спецификациите и функционалностите на своите модели, като след това ги предложи на конкурентни цени. Затова и Apple все още има стабилно присъствие на пазара на премиум смартфони, но е изправен пред огромни предизвикателства в средния клас, където по-старите модели iPhone трябва да се конкурират със значително по-оптимизираните предложения на Huawei. Именно на по-старите модели на iPhone се дължат значителна част от общото количество доставки и приходи, което показва в какъв проблем се превръща настоящата ситуация за технологичния гигант.

С очакваните по-високи цени на новите модели iPhone от тази година, е много вероятно iPhone 7 и 8 да продължат да имат важен дял в общите доставки и продажби на Apple. P21 Pro на Huawei и другите нови смартфони обаче могат да нанесат сериозен удар по продажбите на тези модели, което ще се превърне в истински проблем за американската компания.


Европа също се превръща в проблемен пазар за Apple

© Computer World, Computerworld.bg

Проблемите на Huawei в Европа

Проблемите за Huawei в различни региони на Европейския съюз постоянно растат. Наскоро служител на китайската компания беше обвинен в шпионаж в Полша например. Когато пък времето на 5G услугите в Европа настъпи, неминуемо ще станем свидетели на сериозна съпротива от страна на Брюксел срещу употребата на оборудване на Huawei. Възможно е също така ЕС да заеме твърда позиция по отношение на китайската компания, подобно на на сегашната администрация в САЩ.

Въпреки че голяма част от тях засягат мрежовото оборудване, постоянните негативни новини около Huawei в крайна сметка няма как да не се отразят и на потребителския бизнес на компанията. Но Huawei планира да пусне 5G устройства и сгъваеми смартфони в рамките на следващите няколко месеца, а това ще донесе на китайската компания значително предимство, тъй като Apple не планира 5G внедряване в тазгодишните си модели на iPhone.

Германският канцлер Ангела Меркел вече изрази своята загриженост от възможността Huawei да изгражда 5G мрежи на европейския континент, а Канада, Австралия и Нова Зеландия дори смятат да въведат забрани и ограничения за китайския технологичен гигант. Разбира се, търговските преговори между САЩ и Китай могат да намалят в някаква степен натиска върху Huawei, но е малко вероятно всички ограничения да паднат при каквото и да било развитие.

Въздействие върху бизнеса на Apple в Китай

Политиките на САЩ и ЕС срещу Huawei може да повлияе и на приходите на Apple в Китай. През последното тримесечие приходите от регион “Велик Китай” се понижиха от 17,95 млрд. долара до 13,16 млрд. долара. Този спад от 26,7% се отдава главно на забавянето на китайската икономика и по-слабия юан, но търговското напрежение между САЩ и Китай през последното тримесечие също оказва значително отрицателно въздействие върху общите продажби.

Правителството на САЩ категорично се противопоставя на използването на оборудване от Huawei за изграждането на мрежи в Европейския съюз, Канада, Австралия и други техни съюзници. Това със сигурност може да предизвика негативна реакция срещу Apple в Китай, като се има предвид, че през 2012 г. протести срещу японските производители на автомобили доведоха до спад в продажбите на Toyota и Honda с меджу 30% и 50%.

Проблемите на Huawei в Европа и търговските преговори между САЩ и Китай, които се развиват по-зле от очакванто, могат да доведат и до допълнително намаляване на приходите на Apple в Китай, което трябва да се има предвид от инвеститорите.

Изводи

Apple има възможност да се възползва от проблемите, пред които е изправена Huawei в Европа. Към момента обаче, китайската компания успява да увеличи пазарния си дял на Стария континент до 16,8%, като този ръст може да достигне до 25% до края на годината, ако възходящата ѝ траектория се запази. Европа е отговорна за 24% от общите приходи за Apple, но Huawei дава сериозен отпор в средния сегмент устройства, което може да се отрази негативно на доставките на по-стари модели от Apple.

Ако Европейският съюз обяви забрана за използването на 5G мрежово оборудване от Huawei, това ще има отрицателно въздействие и върху потребителския сегмент на китайската компания и Apple ще получи допълнителен коз в ръкава си.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X