Ит Лидери

Български компании с марка “Високи постижения в иновациите”

Computer World

В петък, 8 февруари, Президентството на Република България бе домакин на официалната церемония по връчването на марка “Високи постижения в иновациите” на финалистите в изданията на националния конкурс “Иновативно предприятие на годината” за 2016, 2017 и 2018 г., организирам от Фондация “Приложни изследвания и комуникации”. Отличието е знак за иновативност, с който се оценяват значими постижения, въздействие и ефективност на авангардни иновации, разработени от български компании.

Иновативността е отражение на националните амбиции за бъдещето, на ефективното взаимодействие между администрацията, бизнеса, науката и образованието във всяка държава. Териториалното разпределение на иновациите в една страна е критерий и за хармоничното развитие на регионите. Затова се радвам, че днес тук има компании от различни краища на България”, коментира Президентът на РБ Румен Радев пред събралите се представители на бизнеса и чуждестранни дипломати.

По думите му иновативността е най-ефективният механизъм за постигане на висок и устойчив икономически растеж и затова една държава се нуждае от хора с отворен ум, критично мислене и борбеност да отстояват идеите си. Държавният глава посочи също така, че българските иновации имат и своите сериозни предизвикателства.

Разходите за научноизследователска и развойна дейност са далече от средноевропейското равнище - 1,5 процента от БВП. Виждаме и резултатите - България все още е в групата на "плахите иноватори" на европейската иновационна карта. Делим по тези критерии последно място с Румъния. Затова и съвкупният иновационен продукт е все още далеч под нашите възможности и желания. Това разкрива и една институционална недостатъчност като реализация на политиките в тази област”, коментира още Румен Радев, който обаче изрази оптимизъм, “защото все повече млади хора и фирми залагат на иновациите”.

Д-р Огнян Шентов, председател на Фондация “Приложни изследвания и комуникации”, заяви от своя странам, че през изминалите няколко години именно иниовативният бизнес се е превърнал в двигател на икономическия растеж на България. “Бизнесът влага в научно-изследователска и развойна дейност два пъти повече средства, отколкото публичния сектор. Това важи с пълна сила за периода след 2016 г. Най-малкото, което дължим на тези иновативни компании като общество, е поне да отбележим техния принос за социалното и икономическото развитие на страната”, категоричен беше той

Разпознаването на иновациите е изключително важно за формирането на манталитета на младото поколение, защото още като подрастващи хората трябва да искат не само да станат известни спортисти, в което няма нищо лошо, но и да знаят, че това да бъдеш иноватор също е нещо, което може да донесе както лична, така и национална гордост. Със сигурност има какво да се направи за подобряване на иновациите, но и сега България е на едно изключително ниво, предвид малкия размер на страната. Надявам се тепърва да продължим със стимулирането на предприемачеството и развитието на технологиите”, заяви и Георги Къдрев, изпълнителен директор и съосновател на Имагга Технолоджис ООД.

Росен Върбанов, изпълнителен директор на Сирма Медикал Системс АД, пък обърна внимание, че България е в челната десетка по скорост на интернет, но на едно от последните места по достъп на домакинствата до мрежата. “Човечеството е стигнало до това си ниво на развитие само благодарение на иновативното си мислене. Прилагането на иновации в ежедневието ни движи напред. Новите технологии и иновациите определят мястото на страната ни в Европа и света. Те ще доведат до по-ефективни процеси в администрацията, по-добра превенция и контрол на заболяванията в здравеопазването и т.н.”, смята Върбанов.

В своето изказване, Добрин Миревски, управител на КънектидБин ООД, обърна специално внимание на факта, че в България вече има екосистема за стартиращи предприятия. “Ние сме неин продукт. Ако нея я нямаше и не даваше шанс на иновативните идеи да достигнат до пазарна реализация, нямаше да ни има и нас. За съжаление, не мога да се отърся от усещането, че в България има огромен нереализиран потенциал. На практика тук има острови на иновативен потенциал, между които липсват връзки. Тези мостове трябва да бъдат изградени и в иновационната система на България едно плюс едно да не бъде две, а много повече”, пожела си той.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X