Ит Лидери

GSMA свика кризисна среща заради евентуална забрана на Huawei

Владимир Владков

Генералният директор на телеком асоциацията GSMA Матс Гранрид е поискал от членовете на асоциацията спешна среща по време на Световния мобилен конгрес в Барселона, организиран именно от GSMA. По време на тази кризисна среща щяло да се обсъжда ситуацията с евентуалната забрана на Huawei, пише Reuters.

Huawei може би е подложена на натиск от страна на правителства от целия свят, но ако публикациите се окажат верни, намаляването на подкрепата от страна на лобистката група на операторите би влошило значително доверието към доставчика. Тъй като Huawei е една от фирмите, които допринасят финансово за събитията на GSMA с астрономически по големина щандове и брандиране, това със сигурност би бил смел ход на асоциацията.

Матс Гранрид, GSMAСпоред Reuters, Гранрид е предложил последиците от евентуална бъдеща забрана на Huawei да бъдат обсъдени като точка от дневния ред на следващото заседание на борда. Срещата ще се проведе по време на Световния мобилен конгрес в Барселона в края на месеца.

GSMA отговори уклончиво на твърденията, потвърждавайки обаче, че ще има заседание на борда (такова винаги има по време на MWC), но дневният ред не бил определен. Разбира се, на срещата ще бъдат обсъдени всички най-належащи въпроси в телекомуникационната индустрия, като ситуация с Huawei трябва да бъде един от тях, но няма потвърждение за това.

Въпреки това не би било необичайно да се проведе такава дискусия. Бордът на GSMA се състои от представители на 25 от най-големите оператори в света, повечето от които сигрно са доста изнервени заради отношенията между Huawei и китайското правителство. САЩ, Япония и Австралия вече забраниха на Huawei да допринася за тяхната 5G инфраструктурата, а други поставят много строги условия около нейното участие.

Германия например обмисля да повиши изискванията за сигурност, за да се защити, но китайските компании, които отговарят на критериите, все още ще могат да правят бизнес в страната. Въпреки това тези защити биха могли да бъдат заменени от по-широките правила на Европейската комисия, които забраняват на компании от „заподозрени страни“ да предоставят решения за критична инфраструктура.

Друга статия на Reuters цитира изказване на Ангела Меркел, която поиска гаранции от Huawei, че няма да прехвърля данни към китайската държава. Всичко около Huawei изнервя шефовете на операторите в момента. За да направят такива огромни инвестиции, телекомите се нуждаят от сигурност и съгласуваност с политиките и регулациите.

Тревогата на политиците се базират основно на Закона за националното разузнаване на Китай, който влезе в сила през юли 2017 г. Законът предоставя на китайската разузнавателна агенция извънредно широк мандат да наблюдава както вътрешните, така и международните „заплахи“, както и правомощията да принуждава местните китайски компании да помогне на нейните амбиции да контролира всичко. В текста на закона има няколко смущаващи членове:

  • Член 12 гласи, че „Националните разузнавателни институции могат, съгласно съответните държавни разпоредби, да установят отношения на сътрудничество със съответните лица и организации и да им възложат да извършват съответната работа“.
  • Член 14 гласи, че „Националните разузнавателни институции, когато извършват разузнавателна дейност съгласно законите, могат да поискат от съответните институции, организации и граждани да предоставят необходимата подкрепа, помощ и сътрудничество.“

За такъв сложен и могъщ документ езикът и правомощията са тревожно широки и неясни. Самият закон има само 32 члена в сравнение със стотици членове и много повече алинеи с изключително прецизен текст в другите страни.

Като се има предвид, че GSMA определи Huawei за победител на своята награда „Изключителен принос към мобилната индустрия” за 2018 г., а всичко, което се случи след последното събитие поставя асоциацията в трудно положение. Ако GSMA вземе решение за обща политика на дистанциране на членовете си от Huawei в очакване на по-нататъшни забрани, това би било допълнителен удар за китайския производител.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X