Ит Лидери

За първи път от две години LG остава без печалба

Computer World

Тази седмица и двата южнокорейски технологични гиганта обявиха своите финансови резултати, които са далеч от идеални. След като Samsung обяви двуцифрено понижение на приходите за последното тримесечието, LG разкри, че нейните загуби за същия период са 72,5 млн. долара.

Ако има причина за оптимизъм, то е фактът, че годината беше ползотворна за LG и компанията постигна печалба от 2,4 млрд. долара от общо 55 млрд. долара приходи. През последното тримесечие обаче виждат обичайните загуби при смартфоните, както и изненадващия спад при бизнеса с телевизори.

Продажбата на битови устройства на LG върви нагоре, но се наблюдава понижение спрямо второто тримесечие, което може да представлява проблем в дългосрочен план. Компанията отдава резултатите на „валутния риск“ в Латинска Америка и „геополитческия риск“ в Близкия Изток и Африка.

Аудио продуктите и търговията с телевизори на LG отбелязват спад както на годишна база, така и всяко тримесечие. От компанията коментират, че понижението е свързано с по-големите разходи за маркетинг заради по-сериозната конкуренция, както и със забавянето на икономическия ръст извън Северна Америка и Европа.

Загубите при мобилния бизнес на LG са малко по-големи в сравнение с 2017. Притеснителното обаче е, че за изминалата година продажбите се понижиха с повече от 40%, за което компанията вини бавното развитие на пазара за смартфони.

Бизнесът на LG с автономни автомобили продължава да нараства, а успех компанията постига и при B2B продажбите на дисплеи и соларни панели. Все пак дали ще се стигне до високи печалби там зависи до голяма степен от положителното развитие на соларната индустрия.

Компанията подчертава, че изгледите за 2019 не са особено добри на фона на по-силната конкуренция и на забавящата се глобалната икономика. Ще бъде интересно да се види как LG ще се справи с промените, които се случват не само в технологичната индустрия, но и в другите сектори.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X