Ит Лидери

Boeing за първи път достига границата от 100 млрд. долара годишни приходи

Computer World

В рамките на 2018 г. Boeing е произвела и доставила рекордните 800 самолета и си поставя за цел в рамките на тази календарна година да подобри това си постижение с цели 100. Това е категорично доказателство, че самолетният гигант продължава решително своя осемгодишен бум.

В същото време обаче, турбуленциите в световната политика, включително търговското напрежение между САЩ и Китай, който е най-големият пазар за компанията, хвърлят сянка на несигурност върху бъдещите ѝ резултати. Още през миналата година самолетният гигант се сблъска и с известни проблеми с веригата за доставки, които включват и забавянето при доставката на двигатели за един от най-разпространените модели - 737 MAX. Но тези предизвикателства по никакъв начин не притъпяват интереса на Wall Street, особено на фона на устойчивото увеличение на производството на Boeing и огромното количество парични средства, които компанията генерира.

В сряда, самолетният гигант обяви рекордни годишни финансови резултати – приходите му за първи път надхвърлят 100 млрд. долара. По този начин Boeing надскочи с лекота очакванията на анализаторите, като това доведе и до повишаване на цената на акциите на компанията с 6,3%.

В анализа на очакванията за 2019 г., председателят и главен изпълнителен директор на Boeing, Денис Муйленбург, увери инвеститорите, че ще има положително развитие както на ситуацията на китайския пазар, така и на тази с доставките на двигателите MAX.

„Докато мислим в дългосрочен план, фундаментът на пазара става все по-устойчив. Според нас растежът на въздушния трафик е дългосрочна, устойчива тенденция", смята Муйленбург.

През второто тримесечие на 2018 г. компанията е планирала да засили производството на 787 Dreamliner от 12 на 14 броя на месец. Новият 777X пък ще направи полетни тестове през лятото и ще бъда наличен за доставка през следващата година, а Военновъздушните сили на САЩ очакват първите свои 36 танкера KC-46 в рамките на тази година. Въпреки проблемите с двигателите MAX, Boeing смята да увеличи производството на 737 от 52 на 57 броя на месец.

Муйленбург също така намеква за пускане на пазара на нов 797 през тази година. По думите му финансовото представяне на компанията и гарантира силни позиции, които ѝ позволяват да постигне „допълнителен бизнес растеж, иновации и бъдещи франчайзинг програми".

Напрежение в Китай 

Муйленбург обръща спeциално внимание, че следи отблизо „геополитическите и макроикономическите фактори“, които могат да повлияят на представянето на Boeing, но „основите на световния самолетен бизнес, особено в частта си за пътнически превози, продължават да бъдат толкова стабилни, че ние сме уверени в добрите резултати в дългосрочен план“.

В краткосрочен план, основен проблем на Boeing е търговската война между САЩ и Китай, тъй като китайските авиокомпании държат една четвърт от всички доставки на самолетния производител.

 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X