Ит Лидери

Вторичният пазар на мобилни телефони е надхвърлил $25 млрд., показва доклад на B-Stock

Владимир Владков

Пазарът на използвани смартфони в момента е на стойност над $25 милиарда и расте по-бързо от първичния пазар, пише в доклад на B-Stock, най-голямото онлайн B2B тържище за върнати от потребителите мобилни телефони и устройства. Днес един мобилен телефони се използва средно от два до трима човека, затова компанията предупреждава мобилните оператори и производителите, че трябва адекватно да защитят потребителските данни в устройствата, като ги направят съвместими със сертификацията R2.

Като част от своето проучване, B-Stock са проследили нивата на върнатите iPhone X и последващият ефект от тази замяна върху вторичния пазар. Заменените при операторите и магазините модели iPhone X се увеличават, тъй като потребителите са примамени да си купят новите модели XS/XR, както и от добрите изкупни цени на модела X (телефон iPhone X в добро състояние може да струва почти $500). Съответно iPhone X наскоро е изпреварил iPhone 7 и 7 Plus като най-продаваните използвани смартфони, като най-големите купувачи на такива телефони са в САЩ и Китай.

От януари 2018 г. количеството телефони iPhone X в платформата на B-Stock е скочило с 53% на месечна база. За сравнение количествата iPhone 7 Plus са нараснали с 9% на месечна база, а на iPhone 7 - с 11%. Използваните модели iPhone X са продавали на едро за 55-60% от цената им на дребно, а това е с 20% повече от всеки друг модел в историята на търговията с използвани телефони. Цента на iPhone X за крайния потребител на вторични модели е около 62% от първоначалната цена на нов телефон.

Големите оператори прехвърлят повече устройства към B2B канали за препродажба, вместо да се занимават с обновяване и продажба на крайни клиенти (B2C). Като се вземе предвид увеличението на върнатите телефони, все повече оператори, доставчици и производители прехвърлят използвани модели към B2B каналите, например продавайки огромни количества телефони директно на риселъри. За бъде избегнат риска от нарушаване на личните данни, B-Stock съветва тези компании да продават използвани устройства само на фирми със сертификат R2.

„Когато става въпрос за смарт устройства, първостепенната грижа на първоначалния потребител е безопасността и сигурността на неговите данни. Потребителите се нуждаят от увереност, че подробности като финансова и лична информация няма да бъдат достъпни от устройството, което са върнали, казва Шон Клеланд, вицепрезидент на B-Stock. - Когато дадено предприятие бъде сертифицирано по R2, то показва сериозен ангажимент към поверителността на потребителите. Сертификацията предоставя избягване на риска за мобилни оператори, които продават използвани устройства на сертифицираните от R2 фирми. Съответно, призоваваме производителите и търговците на дребно да изискват техните купувачи да бъдат сертифицирани по R2.“

Обявена още в далечната вече 2008 г., сертификацията R2 дава указания и добри практики за поправка и рециклиране на електронни устройства. За бъдат сертифицирани за R2, организациите трябва да предоставят одитни доклади, съдържащи подробности за всички процеси, които да доказват, че поправките и рециклирането се извършват етично и сигурно. В момента над 700 организации притежават сертификат R2.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X