Ит Лидери

Пекин с критика към ЕС заради “клевети” и “дискриминация” срещу китайските компании

Computer World

Посланикът на Китай в ЕС започна яростна атака срещу „клеветите” и „дискриминацията”, пред които са изправени Huawei и други китайски компании в Европа, предупреждавайки, че усилията за изключване на Китай от 5G проектите на Стария континент “ще бъдат самоунищожителни”, съобщава Financial Times.

Посланик Джан Мин предупреждава, че всякакви опити за ограничаване на участието на китайските технологии в предстоящи европейски проекти за високоскоростни 5G мобилни мрежи биха имали "сериозни последици" за глобалното икономическо и научно сътрудничество.

Забележките на висшия дипломат бяха направени по време на интервю в Брюксел, в което се засяга нарастващото напрежение между Европа и Китай, както и възможностите за двустранно сътрудничество на фона на дистанциращите се от всички САЩ.

 

"Клеветите, дискриминацията, натискът и спекулациите не са полезни за никого”, заявява Джан в коментар на опасенията за киберсигурността, свързани с китайските компании, които се тиражират в Европа и САЩ, като добавя, че в момента много организации не пестят усилия да си фабрикуват истории за Huawei, свързани със сигурността, които обаче всъщност нямат нищо общо с темата, а целят съвсем други резултати.

Технологичната сигурност е една от няколкото области, в които търканията между ЕС и Китай се увеличават, тъй като европейските страни са недоверчиви към Пекин в различни аспекти на търговията, инвестициите и политиките за конкуренция.

ЕС се стреми да засили контрола над китайските технологични компании на фона на опасенията за рискове за сигурността, които могат да произлязат от 5G мрежата, тъй като тя се очаква да бъде дълбоко вградена в обществените процеси чрез използването ѝ за различен тип приложения, чиито функции варират от управление на движението по пътната и железопътната инфраструктура до контрол на домакинските уреди.

Загрижеността на европейските държави се подклажда постоянно и от предупрежденията на страни като САЩ, Япония и Австралия, и някои случаи на шпионски скандали. Такъв последно се разрази в Полша и в него отново бяха замесени представители на Huawei.

Миналата седмица гигантът в телекомуникационните услуги Vodafone заяви, че ще "спре" закупуването на оборудване от Huawei за своите 5G мрежи в Европа и ще проведе разговори с различни правителствата, за да "сложи някои факти на масата".

В отговор, китайският посланик в ЕС предупреди, че световната индустрия и веригите за доставки и стойност са „силно преплетени“ на 5G пазара, където Huawei е водещ производител на оборудване, и затова компанията не може да бъде “изкуствено и умишлено” изолирана. 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X