Ит Лидери

Китай с най-нисък растеж от 1990 г. насам

Computer World

В понеделник, китайските власти обявиха, че официалният икономически растеж на страната през 2018 г. е достигнал 6,6%. Това е най-слабият ръст от 1990 г. насам. Тази новина беше очаквана с особено внимание в целия свят, тъй като идва на фона на продължаващия търговски спор на Пекин с най-големия му търговски партньор - САЩ.

Редица икономисти прогнозираха още преди време пред Reuters, че китайският икономически ръст ще падне под ревизираните през 2017 г. 6,8%. За четвъртото тримесечие на годината той е 6.4% (спад от 6,5% в сравнение със същия период на миналата година), което напълно оправдава прогнозите. Въпреки всичко, в докладът, оповестен от китайските власти в понеделник, икономистите виждат и някои положителни моменти.  

През декември индустриалното производство e нараснало с 5,7% на годишна база, надминавайки както очакванията на икономистите за ръст от 5,3%, така и растежа от 5,4%, отчетен през ноември.

Данните за продажбите на дребно също са във възходяща траектория – ръст от 8,2% през декември спрямо същия период на миналата година, което е напълно в съответствие с прогнозите и представлява увеличение от предходния месец (8,1%).

„Това, което виждаме през четвъртото тримесечие, е, че, въпреки че икономиката се забавя, всъщност все още има някои положителни резултати. Това се случва благодарение на някои първоначални такси, с които се облагат новите инвеститори, занимаващи се с износ на продукция“, коментира Хелън Жу, ръководител на китайския инвестиционен фонд BlackRock, като обръща внимание, че много компании бързат да реализират стоките си и да ги доставят преди влизането в сила на новите американски мита.

Пред CNBC Жу заявява още, че, макар да се очаква известна подкрепа от китайското потребление и намаляването на данъците в страната, растежът през 2019 г. ще бъде още по-нисък от този през 2018 г.

Въпреки че официалните данни на Пекин за БВП се проследяват като показател за състоянието на втората по големина икономика в света, много външни експерти отдавна изразяват скептицизъм относно достоверността на докладите.

"Официалните данни за БВП през последните години бяха твърде стабилни, за да дават ясна представа за икономическите резултати на Китай", смята Джулиан Еванс-Притчард, старши икономист в изследователската къща Capital Economics, отговарящ за Китай.

Иначе управителят на китайското статистическо бюро Нинг Джидже заяви пред репортери, че търговският спор на страната му със САЩ е засегнал националната икономика, но въздействието е контролитуемо.

 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X