Ит Лидери

Приложение ще помага на гражданите на ЕС да останат във Великобритания след Брекзит

Computer World

В понеделник британското правителство пуска мобилно приложение, което ще позволи на гражданите на ЕС да кандидатстват за оставане в страната след Брекзит. По този начин властите се надяват да успокоят притесненията сред онези, които вече са се установили в Обединеното кралство.

Около 3,5 млн. европейци, които в момента живеят във Великобритания, ще трябва да кандидатстват за получаването на разрешително за престой, така че да могат да продължат да работят и живеят в страната след Брекзит.

Пускането на приложението е тестова фаза, преди цялата система да стартира на 30 март - деня, след който Лондон трябва да напусне блока. То ще бъде активно до края на 2020 или 2021.

Министър-председателят Тереза Мей многократно подчерта, че иска европейците, живеещи в страната, да останат. Властите обещаха да улеснят процеса в максимална степен, но основният проблем може да бъде как ще се справят с броя на кандидатурите, които могат да достигнат до 6 хил. на ден.

Разговорите с Apple продължават, за да може приложението да работи и с iPhone, тъй като до момента то е достъпно само за потребителите на Android.

„Ако работи правилно, то Обединеното кралство ясно ще покаже, че гражданите на Европейския съюз са добре дошли и правителството контролира ситуацията. Ако се провали, последствията ще бъдат страшни“, коментира Джил Рутър от тинк-танк организацията British Future.

На правилния път

От британското Министерство на вътрешните работи докладваха за положителни резултати от тестовете на приложението, проведени през ноември и декември сред 30 хил. души.

Няма отхвърлени кандидатури и 81% са били обработени за седмица. Но около 10% са все още изчакващи три седмици след приключването на тестовете.

Приложението иска от потребителите да сканират своя биометричен паспорт и лицето си с камерата на телефона, за да потвърдят своята идентичност. След това те ще бъдат препращани към уебсайт, за да въведат своя адрес и ако искат, да се съгласят на проверка в реално време на информацията за тях в данъчните регистри. По този начин ще се установи дали живеят във Великобритания.

Трета стъпка е да се потвърди, че нямат криминално досие. При едно сериозно обвинение искането за получаване на разрешително за престой ще бъде отхвърлено.

Целият процес струва 65 пауда или 113 долара – цената на един паспорт – но е безплатен за всеки, който вече има разрешително за постоянно пребиваване в Обединеното кралство.

На 30 март системата ще бъде отворена за всички, включително за онези, които нямат биометрични паспорти.

Министерството на вътрешните работи нае почти 2000 души, които да помогнат на гражданите в процеса на кандидатстване. Служителите дори могат да правят и посещения по домовете в случай на необходимост.

Ако Великобритания се съгласи на условията за напускане, то европейците, пристигащи преди края на 2020 трябва да кандидатстват за своя нов статус до 30 юни 2021.

В случай че не се сключи споразумение, само тези, които пристигнат преди деня на Брекзит ще могат да кандидатстват и ще имат време до 31 декември 2020.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X