Ит Лидери

Кибератаките са сред най-честите заплахи в света днес

Computer World

Миналата седмица беше публикуван годишният доклад на Световния икономически форум в Давос – Global Risk Report 2019. За втора поредна година в него кражбата на данни и кибератаките са сред петте заплахи за човечеството, които се очаква да се случват най-често през 2019, пише онлайн изданието Freedomonline.bg. Тази година те заемат съответно 4-то и 5-то място спрямо 4-ти и 3-то място в миналогодишната класация.

Същевременно в класацията за най-опустошителни заплахи кибератаките изпреварват инфекциозните заболявания и екологичните бедствия, предизвикани от човешка дейност. Веднага след кибератаките се нарежа и загубата на критична информационна инфраструктура, част от която също става цел на компютърни престъпници.

За най-опасни за живота на планетата се посочват оръжията за масово поразяване. С най-голяма вероятност да се случват са екстремните климатични събития.

„Успешна кибератака срещу електроразпределителна мрежа – нещо, което попада във фокуса на СИФ – може да доведе до унищожителни ефекти. Енергийните компании са платили 1.7 млрд. долара само през 2017 г., за да предпазят системите си от кибератаки“, се казва в доклада. През 2015 г. кибератака остави без електричество стотици хиляди жители на Украйна.

Топ 10 на най-големите заплахи се определя чрез анкета. Участниците в нея трябва да посочат колко вероятно е дадено събитие да се случи през 2019 г., както и в каква степен то ще доведе до негативни последствия за обществото.

Топ 10 на най-опустошителните заплахи за света през 2019

1.Оръжия за масово поразяване

2.Неспособност за овладяване на климатичните промени

3.Екстремни климатични събития

4.Недостиг на вода

5.Природни бедствия

6.Изчезващи видове и срив на екосистеми

7.Кибератаки

8.Загуба на критична информационна инфраструктура

9.Екокатастрофи, предизвикани от човешка дейност

10.Разпространение на инфекциозни заболявания

Източник: Global Risks Report 2019, Световен икономически форум

 

Новите опасности

„Около две трети от респондентите очакват да се увеличат рисковете от фалшиви новини и кражба на идентичност. Около три пети от тях казват същото за загубата на неприкосновеност в лицето на компании и правителства. През 2018 г. се случиха редица пробиви на данни, бяха разкрити нови уязвимости, а изкуственият интелект има потенциала да създаде много по- опустошителни кибератаки“, се посочва в доклада.

В САЩ и Канада киберпрестъпленията са считани за сериозна заплаха за вътрешната сигурност, показаха наскоро резултатите от проучването ESET Cybercrime Barometer. Около 90% от респондентите считат компютърните престъпления за заплаха за страната, в която живеят. В това отношение киберпрестъпността изпреварва редица други заплахи като тероризъм, трафик на оръжия, корупция и пране на пари.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X