Ит Лидери

Основателят на Huawei коментира ситуацията, свързана със сигурността

Владимир Владков

основателят и главен изпълнителният директор на Huawei Рен Женфей. Снимка: Huawei

В една от редките си срещи с медиите в централата на компанията в Шънджън основателят и главен изпълнителният директор на Huawei Рен Женфей наблегна върху неотдавнашното проучване на оборудването на компанията и нейните връзки с китайското правителство. Той обяви, че доставчикът няма да претърпи същите неуспехи като конкурента ZTE.

Рен сам се постави в центъра на вниманието, за да подкрепи стратегията на компанията да бъде по-открита и прозрачна. Всъщност екипът за връзки с обществеността на компанията намекна, че той може да се срещне с пресата и в бъдеще, след като от години не е давал интервюта.

Основателят на Huawei каза, че търговската война със САЩ не е повлияла съществено върху бизнеса, а приходите за тази година ще нараснат с почти 20%.

“Може да се сблъскаме с трудности и предизвикателства. Но онова, което се случи на ZTE, няма да се случи на Huawei, вярвам в това”, заяви Женфрей.

Попитан за отношенията между Huawei и Китайската комунистическа партия (ККП) той каза: “Обичам страната си и подкрепям ККП, но никога няма да направя нещо, което да навреди на друга страна или индивид.”

Huawei се сблъсква с нарастващ контрол върху сигурността на оборудването си, като няколко страни блокират компанията и не я допускат до предстоящите проекти за изграждане на 5G мрежи. През декември 2018 г. ротационният председател на Huawei Кен Ху призова за диалог с правителствата, които прилагат такива забрани, като ги помоли да представят доказателства, за да може доставчикът да реагира по подходящ начин.

Връзките с компартията

Рен Женфей подчерта, че компанията никога не е получавала молба от китайското правителство да предаде данните на клиент и не е задължена да поддържа в оборудването си т.нар. „задна врата”. “Определено бихме казали “Не” на всяко такова искане”, заяви той, обяснявайки, че правителството ще трябва да заведе дело срещу Huawei, за да потърси достъп. Компанията няма да отправя молба към правителството да блокира подобно искане.

Неговото цялостно послание беше, че подозренията не трябва да се използват да заменят фактите, като твърди, че фокусът върху клиентите означава, че мрежите на компанята ще останат защитени.

Тъй като само шепа американски сенатори виждат Huawei като заплаха, Женфрей каза, че компанията ще продължи да общува и да се опитва да постигне напредък. Той обаче изтъкна: “Ние не знаем много един за друг и не разполагаме с канали за комуникация с правителството на САЩ. Но ако не ни бъде разрешено да продаваме на определени пазари, ще се прехвърлим към страни, които желаят да разгърнат нашето оборудване и ще ги използваме като примери, за да докажем, че сме надеждни.” 

Рен Женфрей каза още, че оборудването на Huawei се използва от около 3 милиарда души в над 170 страни. Доставчикът поддържа стабилна история по отношение на сигурността и досега не се е случвало голямо мрежово прекъсване. „Докато развиваме надеждни продукти, вярвам, че ще имаме клиенти. Това, което е важно, е да се подобри вътрешното управление и да се подобрят продуктите и услугите - това е начинът да се посрещнат предизвикателствата на променящия се свят”, изтъкна той.

Компанията инвестира годишно между $15 млрд. и $20 млрд. в научно-развойна дейност и планира да вдигне тези инвестиции до $100 милиарда за следващите 5 години.

По отношение на притесненията, че технологията отново може да се раздели на два лагера, едната водена от САЩ; а другата, подкрепена от Китай, той каза, че подобен ход само ще навреди на интересите на света, увеличавайки разходите за внедряване. „Единните стандарти, върху които технологичната общност работи усилено, са добър пример как целият свят може са се првърне в един по-разумен свят. Лично аз съм поддръжник на силни глобални стандарти”, заяви Женфрей.

Арестът на финансовия директор

Рен не успя да коментира дъщеря си Менг Ванчжоу, която е финансов директор на Huawei и бе арестувана в Канада, отбелязвайки, че това е текущ случай. „Но като неин баща тя много ми липсва”, коментира той.

Той омаловажи опита си в армията, отбелязвайки, че макар и да е мечтал да стане офицер, в крайна сметка е завършил военната си кариера без висок военен ранг.

Въпреки това Рен Женфрей отбеляза, че времето в армията му е дало възможност да работи с високотехнологични решения, след като военните са се заели с изграждането на фабрика за синтетични тъкани, използвайки технология от Франция. В същото време, тъй като това е станало в началото на Китайската културна революция, той се е научил да издържа на тежки изпитания, включително липса на храна и дрехи в момент, в който температурите са паднали до минус 28 градуса по Целзий.

Женфрей отбеляза, че работниците във фабриката са били насърчавани да четат (което е сериозно отклонение от повечето сектори в Китай по онова време), а това е било от съществено значение за изучаването на операциите в модерния завод.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X