Ит Лидери

Huawei уволни свой служител в Полша, обвинен в шпионаж

Владимир Владков

Huawei уволни свой висш служител, арестуван в Полша по обвинение, че шпионира за китайските тайни служби, като по този начин компанията се дистанцира от инцидента.

Компанията заяви, че е решила да прекрати трудовите си отношения с Ван Вейджин (Vang Weijing), който е бил директор по продажбите в Полша, след като той бе обвинен и задържан за предполагаем шпионаж на високо ниво в полза на китайска разузнавателна агенция.

От Huawei допълват, че предполагаемите му действия „нямат връзка с команията“ и решението е взето, защото „инцидентът е донесъл на Huawei лоша репутация“.

Като част от същото разследване заедно с Ван полските власти са задържали и бившия шеф на ИТ сигурността в Агенцията за вътрешна сигурност на страната.

И двамата са арестувани по обвинения в шпионаж, след като службите за сигурност са претърсили полските офиси на Huawei и на оператора Orange, както и на полската Агенция за електронни съобщения.

Станислав Зарин, представител на полското Министерство на специалните служби, е казал пред в. Financial Times, че разследването не е насочено срещу Huawei, а по-скоро срещу двете физически лица.

Изглежда обаче, че Huawei е решила да действа бързо в условията на глобална проверка на нейните практики. Компанията вече получи забрана да доставя телекомуникационна инфраструктура за изграждане на 5G мрежите в САЩ, Австралия и Нова Зеландия от съображения за националната сигурност на тези страни, японските оператори също заявиха, че няма да използват компанията. Подобни забрани се обсъждали във Великобритания и Германия.

Полша е важен пазар за Huawei и компанията работи с T-Mobile Polska и Orange Polska за създаване на пилотени 5G проекти. Huawei планира да изгради нов център за наука и технологии в столицата Варшава.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X