Ит Лидери

Еврокомисията стартира проект за изкуствен интелект с бюджет €20 милиона

Владимир Владков

 

 

Ръководителите на най-големите компании в Европа и водещи академични центрове се събраха на първа среща по проекта AI4EU на Европейската комисия, чиято цел е да стимулира внедряването на технологии за изкуствен интелект в редица индустриални сектори.

Първата среща на групата бе в Барселона, като в нея участваха партньори от 21 страни от ЕС, а броят на включените организации е 79. Сред делегатите е имало представители на телекомуникационни оператори, технологични компании, други фирми и академични институции. Срещата е ръководена от френската авиокосмическа компания Thales Group, а сред експертите са били представители на Telenor и Orange.

Проектът AI4EU планира да проведе редица пилотни внедрявания в различни индустрии, които да определят ползите и проблемите, свързани с изкуствения интелект. В изявление по темата от декември 2018 г. ЕК каза, че ще бъде създадена и група по етиката, която да „гарантира, че се спазват човешките ценности“.

Крайната цел на групата е да се прокара пътя на платформа за „изкуствен интелект по заявка“, която да се използва от фирмите и другите организации във всички страни членки на ЕС. По време на първата фаза проектът ще акцентира върху употребата на AI инструменти в роботиката, индустрията, здравеопазването, IoT; медиите, земеделието, гражданската инфраструктура и киберсигурността.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X