Ит Лидери

BT трудно ще запази договорите си в ЕС след Brexit

Владимир Владков

Бизнесът с мрежови услуги на британския телеком BT може да се сблъска със сериозни проблеми и да не запази голяма част от договорите в Европейския съюз на стойност над 150 милиона лири, след като Великобритания напусне общността на 29 март.

Според публикация в британския вестник The Guardian, който първи публикува новината, на неотдавнашна среща при затворена врата между официални представители на ЕС и евродепутати са обсъждали възможността след Brexit ЕС да преразгледа всички договори с британски компании, покриващи чувствителни области като телекомуникационните услуги например.

Минути след срещата между генералния секретар на Европейския парламент Клаус Веле и работната група от евродепутати, разглеждащи подготовката за Brexit, е изтекла информация за техните дискусии. Те са коментирали, че след 29 март ЕС няма да може да „сключва договори“ с фирми от Обединеното кралство, нещо, което се отнася и за съществуващите покани за участие в тръжни процедури.

Веле се е съгласил, че чувствителни външни услуги, предоставяни на ЕС от компании, базирани в Обединеното кралство, ще трябва да бъдат „внимателно оценени“. Той е отбелязал още, че ако Великобритания напусне ЕС без сделка, без „ползите” от 21-месечния преходен период, включен в споразумението на премиера Тереза, рискът от анулиране на договори като тези с BT е много голям.

Сред договорите на BT са сделка за 49 милиона лири с Европарламента и два други договора на стойност 24 милиона лири за предоставяне на облачни услуги на 52 европейски институции.

BT е коментирал пред в. Guardian, че телекомът вярва, че ще успее да запази съществуващите си договори в ЕС, но продължава да следи ситуацията като част от своите планове за Brexit.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X