Ит Лидери

Може ли Китай да спечели търговската война със САЩ?

Computer World

През последните седмици китайската икономика понесе много удари. Производството в страната се свива за първи път от две години. Има и криза в сферата на недвижимите имоти. Освен това Китай отбеляза първия си годишен спад в продажбите на автомобили за последните 20 години. Такъв се наблюдава и в търговията на дребно. Чуждестранните инвестиции също намаляха рязко.

Освен това страната току-що отбеляза най-слабия си тримесечен растеж след финансовата криза. Китайските акции бяха ограничени през 2018 г. с спад от 27%, най-слабо представящия се пазар в света.

По оценки на Bank of America “досега търговската война е оказала много по-голямо въздействие върху китайския растеж, отколкото върху този на САЩ“.

Ситуацията за Пекин може и да се влоши, ако САЩ наложат допълнителни мита от 15% върху китайския износ след 1 март, сочат анализите на Citigroup, според които общият ръст на износа на Китай ще се понижи до 5,1%. (През октомври той достигаше 15.5%.)

В свое проучване, Американската търговска камара, пък установява, че около 30% от американските компании в Китай заявяват, че се сблъскват с утежнения във веригата за доставки, тъй като отклоняването на износа през Виетнам и Филипините се случва по-бързо от очакваното.

Китай отвръща на удара

Пекин хвърля всички възможни сили за стимулиране на икономиката си, включително намаляване на данъците. Правителството задвижи и нови железопътни проекти на стойност над 125 милиарда долара през последния месец, за да противодейства на забавянето на икономиката.

Тези усилия, заедно с разхлабването на режим за финансови резерви на банковия сектор, би трябвало да окажат своя положителен ефект до пролетта.

Според HSBC този процес вече започва. "Възможно е правителството да направи тези стъпки по-целенасочено и с по-бързи темпове, отколкото очаква пазарът," казват икономисти на HSBC, водени от Джанет Хенри, като се позовават на фискалните и парични стимули, които използва Китай.

Според икономистите Китай вече се адаптира, като диверсифицира растежа на износа си към по-бързо развиващите се пазари.

И САЩ усещат хватката

В същото време търговската война започва да се усеща все по-силно в САЩ.

Въздействието на търговската война върху доверието в САЩ изглежда нараства и то в отрицателна посока, смятат икономистите.

Американските корпорации също усетиха напрежението. Въпреки че името на Apple доминираше в новините заради снижената финансова прогноза и спада на продажбите на устройства на китайския пазар, още много американски корпорации алармират от месеци за подобни проблеми - Maersk, Ford, земеделският гигант Cargill и General Motors директно посочиха търговската война като причина за намалените си печалби.

Едновременно с това, САЩ губят господството си като цяло. Тази седмица Standard Chartered Bank заяви, че Америка може да загуби позицията си на най-голямата световна икономика още през следващата година и е малко вероятно да си го върне, като се имат предвид бързите темпове на развитие на азиатските икономики.

Банката казва, че Китай вероятно ще стане най-голямата икономика в света до края на 2020 г. Още повече, че в някои отношения Китай вече постигна това.  

 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X