Ит Лидери

Amazon е най-скъпата публична компания

Computer World

В понеделник, компанията на Джеф Безос - Amazon – успя да надмине Microsoft и да се позиционира като най-голямата публична компания в света. Това е пореден пример за динамиката на върха на големия бизнес.

Акциите на компанията за електронна търговия поскъпнаха с 3,4% - рейд, който и гарантира пазарна капитализация от 797 млрд. долара. Макар че това постижение остава далеч от най-доброто борсово представяне на Amazon, чиято пазарна стойност достигна 1 трилион долара през септември, то бе достатъчно, за да изстреля организацията пред Microsoft (784 милиарда долара пазарна капитализация). Акциите на Microsoft, които бяха основен претендент да оглавят класацията по стойност през ноември, повишиха цената си с 0,1% в понеделник.

 

По този начин Amazon успя да заеме трона, след като няколко месеца за него се съревноваваха няколко технологични суперкомпании.

Така или иначе, в момента и двете организации изпреварват сериозно Apple, която заемаше първата позиция в продължение на години. Производителят на iPhone вече има пазарна капитализация от около 702 милиарда долара, което е значителен спад от рекордните 1,1 трилиона в началото на октомври – постижение, което го направи първата организация достигнала тази психологическа граница. В момента обаче компанията е подложена на сериозен натиск заради по-слабо от очакваното търсене на новите модели на iPhone в Китай. Миналата седмица технологичният гигант редуцира прогнозите за продажбите си, което доведе до рекорден спад на акциите от април 2017 година насам.

В момента Apple заема четвъртото място, като се нарежда зад консорциума, собственик на Google – Alphabet - който има пазарна капитализация от 745 милиарда долара.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X