Ит Лидери

Apple подписа сделка със Samsung за стрийминг услугите iTunes

Владимир Владков

Apple подписа договор със Samsung за използването на поточни музикални услуги iTunes в смарт телевизорите на корейската компания, като по този начин Apple се опитва да разшири своя бизнес със съдържание и да се справи със слабите продажби на iPhone.

В писмото си от миналата седмица шефът на Apple Тим Кук посочи, че ръстът на сегмента с услугите е една от „многото положителни точки“ за фискалното първо тримесечие на компанията (което покрива периода до 29 декември 2018 г.).

Компанията охлади ентусиазма на пазара за цялата фискална година и разкри, че продажбите на iPhone са по-слаби от очакваните, но според Кук услугите са отбелязали рекордни приходи на всички пазари. Тази част от бизнеса на Apple е генерирала за последните 3 месеца над $10,8 милиарда, докато година по-рано приходите са били $8,5 милиарда. Apple отдавна смята, че продажбите на услуги имат много голямо значение, което „спасява“ бизнеса на компанията и спадащите хардуерни продажби. Apple обяви, че е на път да изпълни целта си да удвои бизнеса с услуги за периода 2016 до 2020 г.

Сделката със Samsung ще позволи на потребителите на смарт телевизори на Samsung да гледат филми и друго ТВ съдържание от iTunes директно през избрани модели телевизори от началото на 2019 г. Тези телевизори ще поддържат също поточните аудио, видео и геймърски услуги Apple AirPlay2.

На практика тази сделка означава, че съдържанието от Apple TV може да бъде гледано на продукт на Samsung, без да има нужда от хардуер на Apple. Двете компании си съперничат отдавна, като често битката им завършва в съда.

Apple подписа подобно споразумение и с Amazon в края на 2018 г., като така даде възможност за използване на стрийминг услугата Apple Music през смарт говорителите Amazon Echo. Рекламирана като услуга предимно за собствениците на хардуер на Apple, музикалната услуга е достъпна и през Android устройства. По отношение на музикалния софтуер компанията разреши отдавна използването от трети страни, като компютри с Windows използват iTunes вече повече от 15 години.

Анализаторът Патрик Муурхед от Moor Insights and Strategy заяви, че тази сделка „е потвърждение за намерението на Apple да направи своите услуги „крос платформени“ и повдига въпроса дали компанията всъщност не изоставя стратегията си за доставчик от край до край в името ръста на приходите.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X