Ит Лидери

В Twitter са изтекли данните на стотици германски политици

Computer World

Редица германски политици са засегнати от инцидент с изтичане на данни. Става дума за имейл адреси, частна кореспонденция, пароли, телефонни номера, работни имейли и снимки, а сред пострадалите са журналисти, известни личности и политици. Информацията е разпространена от профила @_0rbit в Twitter, който в момента е блокиран.

Макар че сред документите има кореспонденция на германския канцлер Ангела Меркел, говорителят на правителството коментира, че никаква чувствителна информация, свързана с Меркел, не е изтекла. Засега не е ясно кой стои зад инцидента. Сред жертвите са политици от всяка основна партия в страната с изключение на крайнодясната „Алтернатива за Германия“.

Специалисти по сигурността отбелязват, че изтеклата информация е била не само подробна, но и е била разпространена сред редица сайтове и огледални линкове. „Твърде много усилия са били положени, за да се гарантира, че ще бъде наистина трудно тези данни да бъдат свалени“, допълват експертите.

Също така към момента не е известно как отговорните за атаката са придобили изтеклата информация, но от Федералната служба за информационна сигурност на Германия отбелязват, че няма доказателства за извършена успешна кибератака срещу правителствените мрежи. „След първоначалния анализ доказателствата показват, че данните са получени чрез неправилно използване на потребителски имена и пароли за влизане в облачни услуги, имейл профили или социални мрежи. Към момента нищо не посочва, че системите на парламента или правителството са компрометирани“, посочи вътрешният министър Хорст Зеехофер.

От Twitter потвърждават, че вече компанията е предприела действия срещу @_0rbit профила: „Публикуването на лична информация без изрично разрешение на съответния индивид е пряко нарушение правилата на социалната мрежа. Освен това ние скоро обновихме нашите правила, за да забраним разпространението на всякакви хакнати материали, които съдържат лична информация, търговски тайни или могат да поставят хората в неприятна ситуация“.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X