Ит Лидери

Американската AtScale започва глобалната си експанзия от София

Computer World

Един от световните лидери в управлението на големи данни – AtScale – ще започне международната си експанзия от София. Базираната в Калифорния компания напуска за първи път пределите на САЩ, стъпвайки на Стария континент през българския си офис. Въпреки че създадената през 2013 г. AtScale все още е слабо позната в у нас, клиенти на революционната ѝ платформа за бизнес анализи са гиганти като JPMorgan Chase, Toyota, Wells Fargo, GlaxoSmithKline и др.

Atscale e една от първите компании, които предлагат решение на един скъпоструващ проблем – въвеждането на ред в хаотичния океан от данни, с които бизнеса оперира. До раждането на иновационната услуга се стига след като основатели на AtScale – ветерани от Yahoo!, Google, Netezza, IBM, Microsoft, Salesforce, Cisco и Oracle - сами се изправят пред това препятствие на своите предишни работни места. Сблъсквайки се от първо лице с неефективността на наследените системи за работа с данни, те решават да създадат работещо решение.

AtScale се роди от необходимост“, разказва един от основателите на компанията и неин вицепрезидент Дейв Мариани, и добавя: „В Yahoo! аз и моят екип бяхме разочаровани от това, че не можем по лесен начин да позволим на потребителите да консумират всички данни на компанията. Всеки ден ни се налагаше да си пробиваме път през анархията от фирмени данни, а подготовката им за бизнес анализи налагаше болезненото им местене от едно място на друго. Колкото и да оптимизирахме потоците, битката беше загубена“, спомня си Мариани.

Оказва се, че всяка голяма компания има този проблем. „Днес наши клиенти са сред най-известните брандове в света и тъй като техните нужди постоянно еволюират, информационните им инструменти и платформи стават все по-разнородни. Те имат хиляди приложения, които трябва да се свързват с данни, разположени навсякъде – локално на място, в облак, а понякога и в мултиоблак. Затова се нуждаят от гъвкава платформа, която може да визуализира и обединява достъпа до данни от всяко хранилище и BI инструмент. А когато става дума за големи данни, това можем да направим само ние“, категоричен е Мариани.

Според Скот Хаузър, главен продуктов директор на AtScale, лавинообразното нарастване на количеството от данни, събирани и съхранявани от организации по целия свят през последните няколко десетилетия, е неоспоримо, а способността за бърз достъп до тях и за ефективното им анализиране вече е от решаващо значение за всеки бизнес. Forrester Research твърди, че през 2019 г. в анализиране на големи информационни масиви ще бъдат инвестирани 140 млрд. долара.

Живеем с свят, в който повече от 5 млрд. души всекидневно говорят по телефона, пишат съобщения, туитват, сърфират. Във всяка минута се раждат 571 нови сайта, на месец във Фейсбук се споделят 30 млрд. единици информация. Между 2009 и 2020 г. това „производство“ на данни ще се е увеличило с 440%“, посочва Хаузър. Именно в тази хаотична среда Atscale внася ред, позволявайки на бизнеса да извлече необходимата информация от широк кръг данни с лекота, бързина и сигурност. Целта, естествено, е ефективност, чиято липса при управлението на данни може да струва на компаниите до 35% от оперативните им приходи или загуби от 600 млрд. долара годишно само за бизнеса в САЩ.

Вниманието на AtScale към България насочва Момчил Михайлов, който е българската следа в иновативната компания, вицепрезидент и генерален мениджър за Европа. „Тук сме, защото съм сигурен, че в България ще намерим изключителните IT специалисти, от които нашата революция има нужда. Това са кадри, които търсят не просто заетост със социални придобивки, а кариера. Не става дума за работа по различни проекти или аутсорсинг. Както екипът ни в САЩ, така и този в Сoфия, ще създава продукт без аналог в света“, обяснява Михайлов.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X