Ит Лидери

Германската MD Electronik инвестира 21,5 млн. лв. в завод край Враца

Владимир Владков

Германският производител на автомобилни системи за пренос на данни MD Electronik ще открие нов завод в България. Новото производствено предприятие ще бъде изградено във Враца и в него ще бъдат вложени 21,5 милиона лева. То ще се състои от производствени, логистични сгради и офиси с обща застроена площ от 9 950 кв. метра, а разкрите работни места ще са над 300. Миналата седмица компанията и община Враца са подписали договор за купуване на земята за предприятието на стойност 700 хил. евро. 

Снимка: Министерство на икономиката

Предприятието ще произвежда кабели за пренос на данни и електронни компоненти, коаксиални части и кабели за мултимедийни модули. За целите на производствения процес дружеството ще закупи и оборудва фабриката с различни ръчни, полуавтоматични и автоматични машини.

Продуктите на MD Electronik са интегрирани в повече от 170 модела автомобили на над 25 производители. Групата на германската компания обхваща четири държави на три континента и има над 5000 служители.

Министърът на икономиката Емил Караниколов връчи сертификат за инвестиция клас А на „МД Електроник“ ЕООД по реда на Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ). „Безспорно, автомобилното производство е един от приоритетните сектори за привличане на чуждестранни инвестиции в страната, с голям потенциал за развитие на експорта, заетостта и регионалното развитие. В сектора са заети повече от 170 предприятия – международни и местни компании, производители на части и компоненти за автомобили“, поясни Караниколов.

В началото на октомври и друг  германски концерн - VOSS Automotivе, реши да създаде своя фабрика у нас, избирайки халета на завода в с. Баховица край Ловеч, където доскоро се сглобяваха китайските автомобили Great Wall. Инвестицията на Voss е на стойност над 15 млн. евро. 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X