Ит Лидери

Apple пострада от втора съдебна забрана на iPhone

Владимир Владков

Apple получи второ съдебно кроше, след като не успя да убеди германски съд, че не нарушава ключов патент на Qualcomm и получи забрана за продажбата на iPhone.

Въпреки твърденията, че е направила промени в софтуера на iPhone, опитвайки се спечели съда на своя страна и да достигне до благоприятно решение, регионалният съд в Мюнхен е наложил забрана за внос и продажба на устройства, които нарушават технологията на Qualcomm за пестене на енергия.

Решението ще стане изпълнимо, след като Qualcomm публикува средствата, които биха покрили потенциални щети, понесени от Apple, ако решението бъде отменено или промненео след обжалването. Qualcomm каза, че ще направи превод на тези средства „в рамките на няколко дни“.

Искането на Apple за отлагане на забраната е било отхвърлено от съда. В изявление пред Reuters, производителят на iPhone заяви, че е разочарован от постановлението на германския съд и планира да го обжалва.

След забраната моделите iPhone 7 и 8 няма да бъдат продавани в 15 магазина в Германия, но по-новите устройства, включително XS, XS Maxи XR, ще са достъпни.

Съдът одобри и искането на Qualcomm Apple да предостави записи, описващи подробно всички продажби, приходи и печалби, свързани с устройства в Германия, нарушаващи патента, и ще изиска и унищожи всички „обвинени“ устройства от всички търговци на дребно в страната.

Забраната е втора за смартфоните на Apple след предварителното постановление на китайски съд от миналата седмица. Apple публикува нова версия на софтуера за операционната система на iPhone, за да заобиколи китайската забрана, но не е ясно дали този ход е бил успешен.

Qualcomm се опитва да постигне забрана на iPhone и в САЩ.

През октомври Qualcomm каза, че Apple дължи $7 милиарда за роялти такси, които производителят на iPhone дължи за използване на патентовани технологии на Qualcomm.





© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X