Ит Лидери

Блокчейн платформата æternity с благотворителни фондации в Лихтенщайн и България

Computer World

Блокчейн платформата æternity обяви учредяването на две фондации – в Лихтенщайн и в България, които ще предоставят финансова помощ и съдействие за разработки, изследвания и образователни инициативи в сферата на блокчейн технологията. Местната фондация ще се фокусира върху подпомагането на проектите на Балканите, а тази, базирана в Лихтенщайн, ще има международен фокус. Приемайки кандидатури от отделни хора, екипи и проекти с идеална цел, фондациите ще се стремят да дадат тласък за развитие на една активна и стабилна блокчейн екосистема, обясняват организаторите.

Базираната в София Фондация æternity България (æternity Foundation Bulgaria) ще работи за установяването на партньорства с университети и други институции с образователна дейност и програми в България и на Балканския полуостров. Фондацията ще предлага стипендии и ще предоставя възможност на блокчейн ентусиасти да получат квалификация, за да стартират кариера в сферата. От æternity обясняват, че целта е да се образоват професионалисти извън сектора на технологиите за ползите и потенциала на блокчейн. Освен това местната фондация ще промотира прогреса, постигнат на Балканите, на глобално ниво.

“С увеличаване на интереса към блокчейн технологията, расте и нуждата от повече хора, които да имат нужното знание, за да участват в изграждането на проектите, заяви Никола Стоянов, директор бизнес развитие в æternity и председател на борда на директорите на местното звено на фондацията. На Балканите има изключително голям потенциал и æternity България цели да позиционира този потенциал и експертиза върху световната блокчейн картата. Щастлив съм, че имаме възможността чрез стипендии и партньорства с образователни институции да подпомогнем развитието на блокчейн екосистемата и да привлечем все по-голям брой ентусиасти.”

Междувременно, в Лихтенщайн æternity Crypto Foundation пък ще се съсредоточи върху подпомагането на научноизследователската дейност в блокчейн технологията, криптографията и математиката. Организацията ще започне с предоставяне на стипендии на иновативни проекти до един милион швейцарски франка, изплатени в криптовалута. Също така ще се предоставят и ресурси за разработване на децентрализирани приложения, както и подкрепа и промотиране на изкуството и културни инициативи в блокчейн пространството. 

Петер Шнюрер (Peter Schnürer), член на Управителния съвет на æternity Crypto Foundation, една от основните фигури в блокчейн пространството в Лихтенщайн и част от експертната група, разработила Нормативения акт за Блокчейн в Лихтенщайн (Liechtenstein Legal Blockchain Act), казва:

“Фондацията ще осигури подкрепа за изследователски дейности – главната движеща сила за напредъка и развитието в индустрията; както и ще подпомогне интелигентни хора с нетрадиционен начин на мислене, за да изследват възможностите на тази технология; ние насърчаваме всички новатори да кандидатстват със своите проекти, споделя Петер Шнюрер, член на управителния съвет на æternity Crypto Foundation (и една от основните фигури в блокчейн пространството в Лихтенщайн и част от експертната група, разработила Нормативения акт за Блокчейн в Лихтенщайн). Ние се посвещаваме на ускоряването на иновациите в блокчейн технологиите и очакваме с нетърпение интересни приложения от иновативни проекти в (блокчейн) пространството.”

"Чрез създаването на тези две фондации, æternity прави значителна стъпка към създаване на основата на глобална блокчейн екосистема, допълва Янислав Малахов, основател на æternity. Блокчейн е технология с неограничен потенциал, който тепърва започва да се използва. Благодарение на партньорствата с университети и други институции с образователна дейност и предлагането на стипендии, ние можем да предложим необходимата инфраструктура за развитието на обществено значими идеи и възможността чрез блокчейн технологията да се разрешът проблеми, с които различни индустрии се борят от дълги години.”

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X