Ит Лидери

Пуснаха финансовия директор на Huawei под гаранция

Computer World

Финансовият директор на Huawei, Мън Ванчжоун, която е и най-голямата дъщеря на основателя на компанията, ще бъде освободена под гаранция и ще бъде подложена на строг мониторинг, реши канадския съд.  Новината беше съобщена от Star Vancouver във вторник. Решението идва след нарастващата вълна от протести на китайската общност във Ванкувър.

Като част от сделката, Мън трябва да остане в Британска Колумбия, да предостави телефонен номер на надзорните органи и да обитава жилище за 5,6 милиона долара, избрано за неин дом по време на престоя ѝ. Тя трябва да не излиза от въпросната къща от 11:00 до 6:00 часа всеки ден. Освен това, финансовият директор на Huawei ще трябва да предаде паспортите си и ще бъде подложена на постоянно наблюдение от охранителна фирма, носейки гривна на глезена.

Това решение е малък фрагмент от една много по-мащабна картина, в която влизат американските подозрения към китайския технологичен гигант, американските санкции срещу Иран и всичко това на фона на безрезултатните търговски преговори между САЩ и Китай.

Мън беше задържана във Ванкувър на 1 декември по искане на американските власти по подозрение, че нарушава американските санкции срещу Иран. Арестът ѝ беше реализиран по време трансфер от полет от Хонг Конг към Мексико.

Мън е била част от борда на компанията Skycom, базирана в Хонконг, която се е занимавала с бизнес с Иран между 2009 и 2014 г. Канадската прокуратура твърди, че по този начин американските банки, работещи с Huawei по това време, са били измамени, тъй като индиректно са нарушени санкциите срещу Иран. Друго парче от пъзела, според прокурорите, е фактът, че Skycom всъщност е Huawei под различно име,

Съединените щати издадоха заповед за арестуване на Мън през съда в Ню Йорк на 22 август. Сега те разполагат с 60 дни от 1 декември, за да предоставят на канадския съд. В противен случай тя ще бъде освободена.

Американският президент Доналд Тръмп коментира пред Reuters във вторник вечерта, че може да се намеси в случая, ако това „би послужило на националните интереси“ без да уточнява по какъв начин. "Ако сметна, че това би било добре за това, което със сигурност ще бъде най-голямата търговска сделка, която някога е била правена, а това е много важно нещо за националната сигурност, няма как да не се намеся“, категоричен е Тръмп.

Иначе, мотивите за освобождаването на Мън са свързани с това, че тя няма да се укрие или да напусне страната. Освен това, съдията отхвърли аргумента, че е избягвала целенасочено САЩ, за да заобиколи съдебното преследване.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X