Ит Лидери

Телерик Академия посреща 2019 с нов изпълнителен директор

Computer World

Телерик Академия посреща 2019 година с нов изпълнителен директор - Александра Мечкова. През новата година организацияте ще продължи да развива екипа и програмите си, както и да разраства партньорската си мрежа. Промените целят да посрещнат високия интерес от страна на кандидатите и растящото търсене на добре подготвени ИТ кадри от бизнеса, голяма част от който вече си партнира с Академията.

Мечкова наследява ролята на двама от съоснователите - Светозар Георгиев и Бойко Яръмов. До момента тя заема позицията главен директор „Маркетинг“ (CMO) в Телерик Академия, а сега ще работи по стратегическото развитие и разширяването на обхвата на образователната организация. В тази роля тя ще отговаря за програмите за професионална подготовка за кариерен старт и развитие – Telerik Academy Alpha и Telerik Academy Master.

„За по-малко от 48 месеца от отделянето на Телерик Академия, успяхме да изградим нов бизнес модел, да се утвърдим като доверен партньор както на курсистите, така и на всички ИТ компании, и изцяло да трансформираме формата на обученията, за да бъдат те още по-ефективни и със 100% фокус върху практическите умения. С опитния екип, който изградихме, сме си поставили още по-високи цели за следващата година“, коментира Александра Мечкова, изпълнителен директор на Телерик Академия.

Тя има над 13 години опит в технологичния сектор, като през последните две години от отделянето на Телерик Академия като самостоятелна организация отговаря за маркетинга, бизнес развитието и партньорската мрежа на организацията. Преди да стане част от екипа на Телерик Академия, заема различни роли в маркетинг екипа на Телерик, а след това и Progress, където е старши мениджър „Глобален ПР“ и отговаря за външните комуникации на компанията в ЕМЕА, Латинска Америка, Азия и Австралия. В тази роля тя e отличена и като Most Valuable Player (MVP) в организацията. Мечкова има и активно участие в създаването на Campus X и установяването му като водещ технологичен хъб през последните месеци.

„Работя пряко с Александра вече над шест години. Познавайки нейните лидерски качества, експертиза и целеустременост, съм уверен, че тя ще надгради постиженията и успеха на Телерик Академия и ще я развие до следващото ниво. Разбира се, както Академията, така и Campus X остават основен фокус за мен и останалите основатели и ние ще продължим да работим съвместно с Александра със същата ангажираност както и досега“, коментира Светозар Георгиев, съосновател на Телерик Академия и Campus X.

2018 г. в ретроспекция

За една година Телерик Академия организира 6 професионални програми за подготовка на младши софтуерни специалисти – Telerik Academy Alpha. Практическите обучения подготвят участниците за успешен кариерен старт в ИТ сектора и захранват компаниите с холистично подготвен талант. В отговор на нуждите на бизнеса Телерик Академия за първи път въведе програми с фокус върху технологиите Java и Android.

Заедно с това Телерик Академия разшири партньорската си мрежа, част от която днес са над 40 водещи технологични компании като: Tick42, Experian, Accedia, Software AG, Uber, Progress, OfficeRnD, Nemetschek, ICB и bede Gaming. Академията пусна и ново направление за специалисти с опит, стартирайки с първия цялостен мастър клас за блокчейн и етериум в България в партньорство с LimeAcademy.

Според годишния доклад на Българската асоциация на софтуерните компании за 2018 г. броят на служителите в ИТ сектора бележи близо двоен ръст спрямо прогнозните очаквания. Същевременно София е вторият най-бързо развиващ се технологичен хъб в Европа на годишна база, сочи скорошно проучване за „Състоянието на европейската технологична сцена“.

Още нови роли в екипите на Телерик Академия и Campus X

С нова ръководна роля е и Емануела Кожушкова, която става главен директор „Развитие на таланта“ (Chief Talent Officer). На тази позиция Емануела ще отговаря за цялостното преживяване по време на обучението и успешното кариерно развитие на курсистите в Телерик Академия, както и ще работи в тясно сътрудничество с компаниите-партньори. Тя ще ръководи HR стратегиите на Академията и на Campus X и ще консултира и подпомага успеха на компаниите в Кампуса.

Позицията директор „ПР и маркетинг“ поема Ина Добрилова. В новата си роля тя ще отговаря за маркетинг стратегиите, развитието на бранда, продуктовото позициониране и външните комуникации на Телерик Академия и Campus X. Междувременно към екипа на Телерик Академия и Campus X наскоро се присъедини Николай Бонев. Той заема поста мениджър „Финанси“. Предишният професионален опит на Николай включва ключови роли в областта на финансите във водещи компании като IBM, Progress и AbbVie.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X