Ит Лидери

Електронната винетка ще важи от 1 януари 2019 г.

Владимир Владков

От 1 януари 2019 г. в сила влиза електронната винетка, след като парламентът окончателно прие промените в Закона за движението по пътищата. Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) ще разполага с електронна система за събиране на такси (т.нар. тол система), чрез която ще осъществява контрол дали съответната такса за преминаване по платената пътна е платена.

Освен това длъжностни лица от АПИ ще могат да спират превозни средства със стоп-палка, включително от движещ се автомобил на агенцията (обозначен по подходящ и видим начин). Тези служители на АПИ ще могат да проверяват документите за самоличност на водача, както и всички документи, свързани с управляваното превозно средство, пише още в новия Закон за движението по пътищата.

АПИ ще поддържа системите за генериране и продажба на електронни винетки и маршрутни карти и ще организира разпространяването и поддръжката на бордови устройства, отговарящи на съответните технически изисквания за целите на тол таксуването. Системата се изгражда от Kapsch TrafficCom.

Плащането на терминалите за самообслужване няма да е кешово, а с дебитни или кредитни карти. Терминалите ще бъдат общо 500 и ще са разположени по основните пътни направления и граничните пунктове, обясняват от агенцията. „След поставянето им на удобно за шофьорите място ще бъде представена и карта с местоположението им. За улеснение на пътуващите терминалите ще оперират на 8 езика - български, английски, немски, руски и на езиците на съседните на България държави - гръцки, румънски, сръбски и турски. Целта ни е обхващане на основните транзитни потоци, преминаващи през страната ни“, подчерта председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Светослав Глосов.

Шофьорите ще трябва да попълнят последователно регистрационния номер на автомобила си, е-mail адрес, на който потребителят (ако желае) ще получи обратна информация за купената винетка, срок за валидност на желаната електронната винетка - годишна, тримесечна, месечна, седмична или уикенд, както и начална дата, от която винетката ще важи. След попълване на данни от кредитна или дебитна карта, необходими при всяка онлайн покупка, потребителят получава на електронната си поща съобщение за купената електронна винетка. „Терминалите за самообслужване не работят с пари в брой“, обясняват от АПИ.

Освен от терминал за самообслужване, електронна винетка ще може да се купи от уеб портал, както и чрез мобилно приложение, които обаче все още са в процес на разработка. „Целта е услугата да се предоставя максимално лесно и удобно, твърдят от АПИ. - От същите терминали след 16 август 2019 г., когато ще стартира и тол системата за моторните превозни средства над 3,5 тона, ще може да се купуват и маршрутни карти“, допълват от агенцията.

Смесената електронна система влиза в сила от 1 януари 2019 г., когато хартиените винетни стикери ще бъдат заменени с електронни винетки за леки автомобили, като цените им няма да бъдат променени. Годишната е 97 лв., тримесечната - 54 лв., месечната 30 лв., а седмичната 15 лв. Такива ще плащат и превозните средства с тегло над 3,5 т до 16 август 2019 г., след което те ще плащат само тол такса, обясняват от АПИ. От 2019 година водачите на леки автомобили, на които им се налага да пътуват рядко, ще могат да плащат и уикенд винетка, която ще важи за периода от 12.00 часа в петък до 23.59 часа в неделя и ще бъде с цена 10 лв.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X