Ит Лидери

Арестуваха финансовия директор на Huawei в Канада

Computer World

Китайският производител на оборудване Huawei е изправен пред нови предизвикателства, след като финансовият директор на компанията и дъщеря на нейния основател бе арестувана във Ванкувър по подозрение, че нарушава търговските санкции, наложени от САЩ на Иран.

Мън Ванчжоу е арестувана на 1 декември и е заплашена от екстрадиция в САЩ. Министерството на правосъдието на Канада потвърди ареста, като добави, че решението за предаването ѝ на САЩ трябва да бъде взето в петък. Подробностите около слуая са малко. Ясно е единствено, че тя е била арестувана при прехвърляне между два полета на територията на Канада, а китайското посолство вече е поискало освобождаването ѝ.

От Huawei са потвърдили случилото се пред Mobile World Live, като, според компанията, Ванчжоу “е временно задържан от канадските власти от името на САЩ, които искат екстрадирането ѝ”.

 

"Компанията получи много малко информация относно обвиненията и не е запозната с каквото и да било престъпление от нейна страна. Надяваме се, че канадската и американската правна система в крайна сметка ще достигнат до справедливо заключение”, се казва още в позицията на компанията, като се обръща специално внимание, че Huawei "спазва всички приложими закони и разпоредби, включително тези за контрол върху износа, санкциите и правилници на ООН, САЩ и ЕС".

Контекст

Новината за ареста идва само ден, след като Huawei претърпя голям удар от страна на британския телекомуникационен гигант BT, който планира да отстрани цялото оборудване на компанията от основната си 4G мрежа в рамките на две години. Този ход поставя под съмнение ролята на китайския технологичен гигант в изграждането на 5G мрежи във Великобритания и други развити пазари.

САЩ, Австралия и Нова Зеландия вече се обединиха в стремежа си да блокират използването на оборудване от Huawei при изграждането на 5G мрежи заради притеснения, свързани със сигурността.

През март 2017 г., ZTE се признаха за виновни по обвинение, че са транспортирали незаконно американски стоки в Иран в нарушение на търговските санкции на Вашингтон. Компанията бе глобена с 892 млн. долара и се съгласи да плати допълнителна сума в размер на 300 млн. долара, ако наруши условията по споразумението.

 

През юни ZTE постигна споразумение с правителството на САЩ, което неутрализира възможността за нови санкции, включващи заплащане на глоба в размер на 1 млрд. долара и допълнително замразяване на 400 млн. долара в банкова сметка в САЩ, както и чистка в борда на директорите.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X