Ит Лидери

CeBIT 2019 няма да се състои

Computer World

Deutche Messe, компанията която управлява изложбения център в германския град Хановер, обяви че отменя технологичното изложение CeBIT 2019. Няма да се състои цялата програма – самото изложение, конференцията и съпътстващият ги фестивал.

Част от CeBIT ще бъде включена в промишленото изложение Hannover Messe. Организаторите обещават и редица допълнителни мероприятия. 

От Deutche Messe обясняват решението си с намаляващата посещаемост, както и малкото заявки за наем на изложбена площ. По думите на организаторите развитието на технологиите в рамките на цифровата икономика през последните години е оказало драматичен ефект върху CeBIT и други подобни събития.

В същото време традиционните гости на изложението все повече обръщат внимание на промишлени събития, надявайки се да намерят там възможности за бизнес.

“През последните години имаше много дискусии за тематичните пресечни точки на CeBIT и Hannover Messe, обяснява Йохан Кьоклер, главен изпълнителен директор на Deutche Messe. Дойде времето темите от CeBIT, касаещи производствата, енергетиката и логистиката в Hannover Messe. Сега проучваме цифровия пазар, за да видим кои от останалите теми на CeBIT могат да бъдат превърнати в нови мероприятия.”

Оливер Фрезе, член на съвета на директорите, отговарящ за организацията на CeBIT пък подаде молба да бъде освободен от тези отговорности от началото на 2019 г.

CeBIT някога бе най-голямото международно ИКТ изложение, което се провежда в Хановер от 1947 г. Настоящото му име пък е от 1970-та и е съкратено от Centrum für Büroautomation, Informationstechnologie und Telekommunikation (Център за офисна автоматизация, ИТ и телекомуникации). Първоначално то е част от Hannover Messe, а от 1986 г. става отделно събитие. От 1999 г. пък започват да се провеждат и локални мероприятия в Китай, Австралия, Турция и САЩ.

По време на т.нар. Дот-ком балон (1997-2000г.) площта на CeBIT достига 450 хил. кв. м., а посетителите – 850 хил. По това време изложението е по-голямо от азиатския си конкурент COMPUTEX, както и американския си аналог COMDEX.

През 2007 г. посещаемостта спада до 200 хил. но през 2010 г. достига 334 хил. През 2018 г. обаче се очакваха между 2500 и 2800 наематели от 70 страни. Този брой бе с около 200 по-малко спрямо 2017 г. и едва четвърт от техния брой по време на Дот-ком балона.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X