Ит Лидери

Потребителски организации атакуват Google заради нарушаване на GDPR

Computer World

Скандинавски и европейски потребителски групи атакуват Google с обвинения, че проследява местоположението на потребителите в нарушение на новите правила на Общия регламент за защита на данните на Европейския съюз (GDPR). Организации от Холандия, Полша, Чехия, Гърция, Норвегия, Словения и Швеция твърдят, че компанията манипулира потребителите на Android да споделят данни за местоположението си, като скрива ключови контроли и многократно изисква от тях да се локализират, за да имат достъп до тях. Групите, които са членове на Европейската потребителска организация (BEUC), са подали жалби до съответните национални органи.

 

Моник Гойанс, генерален директор на BEUC, коментира, че практиките на Google са "повече от тревожни", добавяйки, че "смартфоните се използват за шпиониране на всяка крачка на потребителите”, а това изгражда едно дигитално общество, “в което европейските граждани не искат да живеят ".

Друга потребителска група - Тransatlantic Consumer Dialogue - цитира жалбите на BEUC в писмо, в което настоява Федералната търговска комисия на САЩ да разследва практиките на Google.

В изявление, цитирано от Reuters, представител на Google отбеляза, че историята на местоположенията е изключена по подразбиране, но добавя, че "в зависимост от индивидуалните настройки на смартфона и приложенията, все пак може да се окаже, че подобна информация е нужна, за да се подобри практическата работа на потребителите с Google" ,

По-рано тази година, срещу Google беше заведено и друго съдебно дело в САЩ. По него ищците обвиняват компанията в проследяване както на потребителите на Android, така и на тези на iPhone, дори когато изключат функцията за история на местоположението.

 

 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X