Ит Лидери

ИТ индустрията у нас привлича все повече българите, живеещи в чужбина

Computer World

Иван Гайдаров

30% от българите, които живеят и работят в чужбина, биха се върнали у нас, а други 21% се колебаят. Основните мотиви за това са свързани с възможностите за висок стандарт на живот, за развитие и близостта до приятели и семейство. Затова и една от основните притегателни сили за евентуалната реализация на този процес е ИТ индустрията, като 57% от хората са готови да работят в нея, макар и едва 17% от тях да имат нужната подготовка. Това показват резултатите от проучване на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) сред повече от 4000 българи в над 70 държави от всички континенти, представено във вторник в БТА.

Тези резултати са изключително обнадеждаващи. Затова и ще стартираме кампания „ЗАвръщането”, за да привлечем тези хора в софтуерната индустрия, където изпитваме остър недостиг на кадри, а възможностите за развитие са много“, коментира Доброслав Димитров, председател на УС на БАСКОМ.

Георги Захариев, член на УС на БАСКОМ, от своя страна представи Барометър за състоянието на софтуерната индустрия, който организацията изготвя ежегодно, а резултатите недвусмислено показват защо именно ИТ бранша се превръща във все по-привлекателен за сънародниците ни зад граница. Според резултатите от тазгодишното изследване, разработен въз основа на данни от допитване до членуващите в БАСКОМ компании, както и на анализ на сегмента през последните пет години, българската софтуерна индустрия се развива с изключително бързи темпове. За 2017 г. (последната година, за която може да се направи пълен отчет) ръстът на бранша е 18,8%, като оперативните приходи възлизат на стойност 2,54 млрд.лв. - увеличение от 109,4% спрямо 2012 г.

Към момента в сектора са заети над 27 хил. души, а през миналата година броят на новонаетите се е увеличил с 15% спрямо предходната. В тези цифри не са включени специалистите, които работят в другите отрасли като банковия сектор, телекомуникации и т.н. Същевременно всяка втора софтуерна компания планира 25-50% ръст през следващата година, но прогнозата за цялата индустрия е само 10% именно поради липса на достатъчно кадри.

В България имаме вече добре развита екосистема от университети и академии, както и програми на самите компании за квалификация на специалисти. Подготовката е практически насочена, така че се създават кадри с реални умения. В същото време фактът, че тук се разработват нови софтуерни продукти, дава възможност за утвърдени специалисти да работят по проекти с висока добавена стойност и да заемат по-отговорни позиции“, обясни и Бистра Папазова, ръководител на инициативата „Завръщането”, която добави също така, че две трети от всички анкетирани, които биха се завърнали обратно да живеят и работят в България, са с висше образование. Най-голям брой желаещи да се влеят обратно в българския пазар на труда има в Англия, Германия и САЩ.

България вече е едно прекрасно място за живот и развитие. Трябва да изпратим ново послание, което да казва, че тук можещите хора имат големи шансове да успеят. ИТ индустрията е бъдещето на България. Без нея ще ни е изключително трудно да се развиваме като държава, защото нямаме големи ресурси или енергийни източници. Трябва да развиваме индустрията с добавена стойност, която е в главите на хората. Имаме страхотни инженери и благодарение на тях имаме бъдеще”, категоричен беше в обобщение председателят на УС на БАСКОМ.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X