Ит Лидери

CBN: Българският пазар на ИКТ хардуер ще достигне 610 млн. евро през 2018 г.

Владимир Владков

Доставките на ИКТ хардуер за вътрешния пазар в България през 2018 г. ще достигнат рекордната стойност от 610 милиона евро, при това на фона на бавната дигитализация и проблеми в публични ИТ системи, сочат прогнозните резултати от изследването „ICT Hardware Market Observer Bulgaria 2015-2020f“ на независимата агенция CBN Pannoff, Stoyctheff & Co, която следи пазара от 27 години.

По този начин делът на доставения IT & TLC хардуер на вътрешния пазар за 2018 г. ще достигне 1,14 % от прогнозния БВП на страната, допълват от агенцията.

Най-големите продуктови пазари у нас са 5 – настолни компютри, включително персонални компютри и сървъри, клетъчни телефони (мобилни и смартфони), мобилни компютри (обхваща ноутбуци и таблети), комуникационен хардуер и системи за съхранение на данни.

От седемте основни канала за продажба на хардуер в страната – търговци на ИКТ продукти (както онлайн, така и офлайн), доставчици на ИТ и телекомуникационни услуги, търговци на офисен хардуер, доставчици на софтуерни услуги, телекоми, доставчици на телекомуникационно и мрежово оборудване и търговци на едро, разглеждани в доклада на CBN, най-висок ръст в продажбите на хардуер на годишна база се очаква да достигне в телекомите, софтуерните компании и ритейл бизнеса. „В 6 от седемте канала се очаква брутният марж да нарасне, но много компании ще останат под него“, твърдят анализаторите от CBN Pannoff, Stoyctheff & Co.

„Добрите резултати за 2018 година идват на фона на все още чувствително изоставане в дигитализацията на обществените и бизнес процеси спрямо медианните стойности в ЕС по всички показатели, както и сериозни проблеми в публичните информационни системи, пише още в анализа на CBN. - Блокиране на работата на информационните системи в КАТ, митници, летище София, сривът в Търговския регистър показват слабости, подценяване и пропуски в развитието на дигиталните процеси в обществените системи. Задава се и един нов проблем, който може да засегне огромен брой потребители“, допълват от CBN.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X