Ит Лидери

Евродепутати призовах Amazon да спре продажбата на стоки със символи на СССР

Computer World

Членове на Европейския парламент са се обърнали с отворено писмо към главния изпълнителен директор на Amazon, Джеф Безос, с призив да преустанови продажбата на стоки със съветски мотиви в своята онлайн платформа за пазаруване, съобщава The Guardian. Те настояват, че това обижда жертвите на тоталитарния режим.

Призивът към най-богатия човек в света идва след като американският гигант Walmart обеща през септември да спре продажбата на дрехи със съветските сърп и чук и други подобни символи, след редица оплаквания. Двадесет и седемте евродепутати, някои от които граждани на страни от бившия източен блок, заяввяват, че искат "прекратяване на продажбите на стоки със символи, представляващи Съветския съюз, в платформата Amazon Inc".

Освен всичко друго, писмото касае стоки като тениски, униформи, флагове и сувенири.

 

Евродепутатите посочват, че "общият брой на жертвите на съветския режим се оценява на повече от 60 милиона души, а над 10 милиона души са интернирани в лагери в Сибир, където са преживели нечовешки условия на живот, принудителен труд, глад и физическо насилие ".

"Кървавите действия, терора и безчовечността на съветския режим засегнаха почти всяко семейство в бившите окупирани страни", се казва в писмото, като авторите му смятат, че "трагичните последици от тези действия се усещат и до днес".

Законотворците също така заявяват, че "подкрепят решението на германския производител на спортни стоки Adidas да прекрати продажбата на дрехи със съветски символи през май". Стилът, вдъхновен от Съветския съюз, е модерен през последните години, тъй като руските дизайнери малко по малко го превръщат в своя запазена марка.

 

 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X