Ит Лидери

Apple падна под бариерата от 1 трилион

Computer World

Apple, първата компания в света, оценена на 1 трилион долара, изгуби част от стойността си и отново падна под този психологически праг.

Новината, че Apple отново е просто една от всичките организации с пазарна капитализация от няколко стотин милиарда, е резултат от ефекта на доминото в следствие на негативна кампания в медиите. До нея се стигна, след като от технологичният гигант обявиха, че ще променят начина, по който представят отчетите си за фискалните тримесечия, а нов доклад, съдържащ лоши новини, свързани с най-новия iPhone, допълнително наля масло в огъня.

 

След докладa, публикуван в бизнес изданието Nikkei Asian Review, става ясно, че търсенето на новия iPhone XR е по-ниско от очакваното, а доставчиците на аксесоари за Apple в Азия са претърпели загуби на фондовия пазар. Цените на акциите на Foxconn, Pegatron, Largan Precision, Flexium Interconnect и AAC Technologies са се понижили вследствие на медийни твърдения, че Apple спира допълнителните производствени линии за своя най-нов модел iPhone.

В допълнение, Apple обяви в четвъртък, че вече няма да разкрива информация за продадените устройства всяко тримесечие. Въпреки че от компанията аргументираха това свое решение с тезата, че услугите, които предлагат, са по важен индикатор за състоянието ѝ, липсата на прозрачност около устройствата притеснява финансовия сектор, а някои дори го смятат за индикация, че продажбите на технологичния гигант стоят на едни нива или дори вървят надолу.

Всички тези негативни новини оставят своя отпечатък върху Apple, като, според MarketWatch, компанията е преживяла най-лошия си двудневен период на фондовия пазар от почти шест години насам

С празничния сезон, който наближава, Apple със сигурност ще има възможност да поправи щетите и да отговори на притесненията пазара относно продажбите на iPhone XR. Освен това, Apple току що пуснаха на пазара новите си продукти - iPad Pros, MacBook Air, Apple Watch Series 4 – а и приходите на компанията се увеличават. Това отчасти се дължи на повишените цени на устройствата, но този факт по никакъв начин не променя реалността – Apple има всички шансове да прескочи отново бариерата от 1 трилион.  

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X