Ит Лидери

ПФК „Левски“ ще гарантира автентичността на фен артикулите с блокчейн

Владимир Владков

Технологията за блокови вериги (blokchain) се използва все повече за борба с имитиращите продукти. Най-новото приложение на този метод е реализирано в България от футболният клуб „Левски“ съвместно със стартъп компанията ReCheck.

ПФК "Левски" и ReCheck ще защитават автентичността на фен артикули чрез блокчейн технологията. “Това е първата инициатива за регистрирането на спортни продукти в сигурна децентрализирана среда с цел ограничаване на фалшификати. В рамките на пилотния проект на избрана серия от фен артикули на ПФК Левски ще се поставят чипове, в които ще се програмират идентификатори за автентичността на изделията в блокчейн”, обясняват инициаторите на проекта. 

Фенове на “Левски” могат да сканират електронните тагове с мобилните си устройства и да се уверят, че закупуват оригинални продукти на клуба. Купувачите трябва само да докоснат смартфона си до NFC чипа на изделието и да разчетат кодираната информация. “Услугата работи подобно на безконтактните карти за разплащане”, обясняват от ReCheck.


ПФК „Левски“ ще гарантира автентичността на фен артикулите с блокчейн

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Разработчиците допълват, че „по този начин се поставят основите за развитие на иновативни цифрови услуги - например дигитален автограф и лично послание от спортисти, добавяне на видеосъдържание и управление на собственост. “Блокчейн технологията може да отвори нови възможности за развитие на отношенията между феновете и клуба, както и за ангажиране на поддръжниците с инициативи на ПФК Левски”, допълват от футболния клуб.

“Наскоро призовахме феновета на Левски да помогнат в борбата с фалшиви фен артикули и това технологично партньорство с ReCheck е поредната ни стъпка за защита на автентичността на оригинални продукти на Левски. Радваме сме, че сме един от първите клубове в Европа, които прилагат иновации като блокчейн за дигитализация на фен артикули и за увеличаване на емоционалната им стойност", заяви за пресата Тодор Минев, маркетинг директор на ПФК "Левски". Левски ТВ излъчи цялата пресконференция  - вижте Youtube записа:

“Този пилотен проект с ПФК Левски доказва практичната стойност и полезност на нашето блокчейн базирано решение”, допълва и съоснователя на ReCheck Емилиян Енев.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X