Ит Лидери

Facebook оспорва в решението на ирландски съд за правилото за пренос на данни между ЕС и САЩ

Владимир Владков

Facebook подаде безпрецедентна съдебна жалба, опитвайки се да спре Върховният съд на Ирландия да постави въпросите за валидността на споразуменията за пренос на данни между ЕС и САЩ пред Съда на Европейския съюз (CJEU).

Делото ще има много сериозно въздействие върху решението на Европейския съюз да подкрепи закона Privacy Shield и стандартните договорни клаузи, които масово се използват от организациите за пренос на данни от ЕС към САЩ, като това повдига редица въпроси дали адекватно се защитава личната неприкосновеност на европейските граждани.

Върховният съд в Дъблин ще изслуша жалбата на Facebook за препращане на 11-те въпроса на компанията относно трансфера на данни към Европейски съд, като изслушването е насрочено за 21 януари.

Делото е поредния етап от дългогодишната битка между австрийския адвокат Макс Шремс и Facebook. Шремс обвини Facebook, че споделя негови лични данни и тези на други потребители на Facebook с Агенцията по национална сигурност на САЩ, нарушавайки европейския закон.

При обжалване, което се очаква да трае три дни, Facebook ще твърди, че има право да обжалва решението на Върховния съд на Ирландия да препрати въпросите към Европейския съд. Искът твърди, че съгласно споразумението за защита на личните данни (Privacy Shield) между ЕС и САЩ не се налага разяснение от Съда на ЕС относно трансфера на данни между ЕС и САЩ.

Социалната медия твърди още, че Върховният съд е направил неверни фактически констатации, включително констатации относно приложимостта на американското право. Тя оспорва и решението на ирландския комисар по защита на данните Хелън Диксън, че има „основателни опасения“ относно адекватността на защитата в САЩ за правата на гражданите на ЕС за неприкосновеност на личните им данни.

Британският ИТ експерт Кевин Кахил смята, че програмата Downstream (позната доскоро под името PRISM), използвана от Националната агенция по сигурността на САЩ за събиране и съхранение на огромни количества данни за интернет потребители, е била „сериозен проблем“ за британския парламент. Той е заявил пред Върховния съд в Дъблин, че Prism e включвала „масово и безразборно следене“. Той добави, че има „явен конфликт“ между фактите, с които той разполага, и онези, които са представени пред съда.© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X