Ит Лидери

Microsoft с впечатляващ ръст през последното тримесечие

Computer World

 

Microsoft обяви финансовите си резултатите за последното тримесечие, което е първо за фискалната година. Изглежда, че абсолютно всички сегменти на компанията работят на пълни обороти. Общият ръст на приходите е 19%, достигайки 29,1 млрд. долара, докато нетните приходи са 8,8 млрд. долара, което представлява увеличение от 34%. Трудно е да се посочи само едно звено, на което се дължат положителните резултати или дори няколко – буквално всеки сегмент в Microsoft е постигнал положителен ръст.

Сред категориите, които са най-интересни за потребителите са Surface, който достига увеличение от 14% до 1,2 млрд. долара; докато приходите от Xbox и игри скачат с 44% до 2,7 млрд. долара. Голяма част от успеха се дължи и на нарасналите приходи от Xbox хардуер с 94%. От компанията изтъкват, че отчасти тези резултати са свързани с решението на потребителите миналата година да изчакат излизането на Xbox One X.

Не толкова добре стоят нещата с Xbox Live абонатите, които се задържат на 57 млн. за второ поредно тримесечие, намалявайки от 59 млн. през второто и третото фискално тримесечие през годината. По отношение на Surface, имайки предвид пускането на очаквания нов продукт в настоящото тримесечие, то се очаква приходите да бъдат по-високи през следващия финансов период на компания.

Освен това сегментът на персоналните компютри и устройства също отбелязва ръст от 15%, достигайки до 10,7 млрд. приходи – най-големия от основните три категории, които компанията следи. Другите продукти от тази група включват търговските продукти и облачните услуги на Windows, които са се увеличили с 12%. По-скромни са резултатите от Windows OEM, при който повишението на приходите е едва 3%.

Microsoft продължава да постига високи приходи и при насоченото към компаниите предложение за „интелигентен облак“, от което Azure е основен фактор. Сървърните продукти и облачните решение са довели до 24% увеличение на сегмента на интелигентния облак в Microsoft, а общият ръст на облака е 8,6 млрд. долара. По-конкретно приходите от Azure са нараснали с 76%.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X