Ит Лидери

Блокчейн технологиите ще генерират над $10,6 млрд. приходи през 2023 г.

Владимир Владков

Стимулирани основно от инвестициите във финансови технологии (финтех), технологиите за блокови вериги (блокчейн) вече отчитат истински бум на внедряванията, разработката на приложения и пилотните тестове в разнообразни вертикални индустрии. Към 2023 г. тези технологии ще генерират приходи в размер на над $10,6 милиарда, показа нов доклад на ABI Research. Тези постъпления ще дойдат предимно от продажби на софтуер и от услуги.

Голяма част от интереса към блокчейн се дължи на мултинационалните корпорации, които разработват пилотни програми и концепции, като с тези инициативи се стремят да укрепят доверието и инвестициите в технологията за разпределената база данни, обяснява авторът на доклада Мишела Ментинг, директор в ABI Research.

Тя посочва също, че технологични гиганти като IBM, Microsoft, Amazon, SAP, HPE и Oracle се опитват да наложат модела „блокчейн като услуга“ (Blockchain-as-Service - BaaS) за предприятия, които сега залагат на технологията, често осигурявайки интеграция със съществуващите корпоративни софтуерни приложения и облачни услуги. Особено популярни са тези технологии за справяне с ендемични проблеми в глобалните вериги за доставки.

„Блокчейн се използва за разрешаване на сложни проблеми, свързани с прозрачността, ефикасността и разходите, казва Ментинг. - Успешните пилотни проекти за проследяване и наблюдение на продукти в световен мащаб,стартирани от Walmart и Maersk, се появяват в комерсиални платформи, които ще бъдат готови на пазара през следващите няколко месеца.“ Успехът на пилотните проекти и тяхното комерсиализиране ще доведе до нови инициативи за разгръщане на блоковите вериги за справяне с бариерите и рисковете и в други сектори - особено в спомагателните индустриални пазари, допълва Ментинг.

„На сцената на блокчейн изникват все повече стартиращи фирми, като основната дейност е съсредоточена в Северна Америка, Европа и някои страни от Азия и Тихоокеанския регион, твърди тя. - Няколко изключително иновативни компании, които работят в областта на веригата за доставки, включват Blockfreight, Modum, OriginTrail, Skuchain, Sweetbridge, SyncFab и T-Mining.“

Внедряванията бързо се увеличават

По-рано този месец анализаторът от Bank of America Каш Ранган предсказа, че компании като Amazon, Microsoft и Oracle ще получат големи финансови облаги от предлагането на BaaS, която бързо се разраства, тъй като компаниите искат да използват разпределената счетоводна технология, без да харчат много пари.

Ако само 2% от сървърите функционират като възли от блоковите вериги някой ден, пазарът на BaaS ще достигне $7 млрд., добавя Ранган.

През 2015 г. Microsoft стана един от първите софтуерни доставчици, предложили BaaS върху облачната платформа Azure. Услугата през Azure е отворена за различни блокчейн протоколи, поддържайки базираните на Unspent Transaction Output протоколи (UTXO) като Hyperledger; по-усъвършенстваните протоколи, базирани на Smart Contract, като Ethereum; но и други разработени протоколи, заявиха от Microsoft.

Azure поддържа споделени счетоводни книги като Ethereum, Hyperledger Fabric, R3 Corda, Quorum, Chain Core и BlockApps. „BaaS върху Azure предлага услуги като смарт договори и други приложения на трети страни, като това би трябвало да увеличи ползите от използването на блокови вериги върху Azure“, коментира Ранган от Bank of America.

През 2017 г. IBM пусна своя услуга за блокови вериги и оттогава привлече за клиенти едни от най-големите снабдителни компании, които приложиха технологията в своите вериги за доставки, включително Maersk и Walmart. (В края на септември Walmart поиска от своите доставчици да въведат данните си за продукцията в блокчейна на IBM Food Trust, който търговецът вече използва за проследяване на 25 хранителни продукта от 10 доставчици).

Walmart поиска от своите доставчици да въведат данните си за продукцията в блокчейна на IBM Food Trust.

Пилотният проект в Walmart показа, че времето, което компанията е отделяла да проследи хранителния продукт от магазина до фермата, е намалено от 7 дни на едва 2,2 секунди.

Какво се случи през миналата година:

 

Напредък и през 2018

През юли Oracle обяви своята услуга BaaS, както и Amazon (като част от предложението за AWS). BaaS на Oracle се базира на проекта Hyperledger, както и услугата на IBM, като този проект е фокусирал BaaS към възможността за трансграничен паричен обмен.

И макар че предложението на Amazon изглежда като още един инструмент в кутията AWS, възприемането на BaaS няма да работи по същия начин като останалите облачни услуги, смята Майкъл Фосет, главен анализатор в G2 Crowd. „Идеите за най-различни приложения на тези услуги буквално „експлодират“ и ще доведат до огромна вълна от внедрявания“, допълва Фосет.

Макар че блоковите вериги първоначално станаха известни покрай криптовалути като биткойн, те предлагат потенциална нова парадигма за начина, по който се споделя информацията, а и помага на компаниите да спестят време и административни разходи.

Предложенията за BaasS са особено привлекателни, защото много предприятия могат да използват своите сегашни облачни доставчици и да изпробват технологията.

„Както при всяка нова технология, има една крива на образоване на корпоративните потребители. Едно от предимствата да си сътрудничиш с BaaS доставчик е че потребителите могат да получат уроци как да направят своите системи по-сигурни“, допълва Бил Фърнли от IDC.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X